26 mai 2022 - 19:55

Se anunță prețuri EXCELENTE la floarea soarelui! ”Cine mai are, să o păstreze”

Fermierii care mai au semințe de floarea soarelui pe stoc vor da lovitura în această iarnă! Specialiștii din domeniu spun că prețurile vor fi excelente în perioada decembrie-februarie, astfel că agricultorii ar trebui să-și depoziteze marfa și să mai aștepte câteva luni.

O analiză detaliată privind jocurile de pe piața cerealelor a fost oferită de Cezar Gheorghe, Expert Analist pentru comerțul cu cereale la Clubul Fermierilor Români, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”. Iată sfaturile specialistului pentru fermierii români:

”Floarea soarelui este un subiect foarte aprins în acest moment. Toată lumea din jurul nostru este pe deplin responsabilă că noi rămânem singurul bazin de originare cu materie primă din zonă. Tot ce înseamnă Uniunea Europeană cumpără marfă de la noi prin comerțul intracomunitar, care reglementat prin libera circulație a mărfurilor și serviciilor, deci aici nu putem face nimic. Celelalte țări vor importa de la noi, practic va ieși marfă către export în perioada decembrie-ianuarie. Vorbim aici de Turcia care își va schimba regimul fiscal după cum le convine și vor da la o parte taxa de import pentru semințe de floarea soarelui.

Astăzi, portul Constanța nu poate primi efectiv marfă. Indicația primară este de 570 dolari/tonă, iar dacă ai o cantitate mai mare poți să obții 580, dar nu poți să o vinzi. Recomandarea pentru fermieri este să mai stea un pic cu marfa pe stoc, pentru simplul motiv că în vecinătatea noastră, ucrainenii nu mai vor să vândă marfă, fermierii ruși nu mai vor să vândă marfă, și astfel se produce o stagnare și o lipsă de aprovizionare în stațiile de procesare din cele două țări menționate. Mai mult, vecinii noștri bulgari plătesc în acest moment 620 dolari/tonă pe marfa dusă la unitățile de procesare. Cu alte cuvinte, e singura materie primă care are o valoare în creștere pe un parcurs decembrie-ianuarie-februarie. Deci cine mai are semințe de floarea soarelui, să la mai păstreze, pentru că nu are ce pierde pe termen de câteva luni”, a precizat Cezar Gheorghe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.