Se anunță o săptămână bogată în precipitații

Vești bune pentru cei care activează în sectorul agricol.
ploaie
Administrația Națională de Meteorologie a făcut publică o estimare a valorilor de temperatura si precipitatii pentru perioada 8-21 august. În acest interval vor fi precipitații însemnate doar între 10 și 12 august. În rest, temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit.
La munte, în primele 3 zile ale intervalului, valorile de temperatură se vor situa în general în jurul celor normale climatologic, cu o medie diurnă regională de 18…20 de grade. Temperaturile minime vor fi, în medie, de 10…11 grade. În perioada 11-13 august regimul termic va marca o scădere semnificativă, iar maximele diurne vor scădea spre o medie de 14 grade în data de 13 august, când și minimele nocturne vor coborî spre aproximativ 6 grade. În zilele următoare (14 și 15 august) vremea se va incălzi ușor, iar în intervalul 16-21 august nu vor fi variații notabile, media temperaturilor diurne se va menține în jurul a 18 grade, iar cea a minimelor nocturne va fi de 9…10 grade. În prima săptămană de prognoză zilnic vor fi averse, dar pe 11 și 12 august acestea se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi, punctiform, importante cantitativ. În cea de-a doua săptămană, ploi de scurtă durată, slabe cantitativ, vor fi doar pe suprafețe restrânse.
BANAT. În primele trei zile ale intervalului vremea se va incălzi treptat, iar maximele diurne vor crește, în medie, de la 27 de grade, pană la 31 de grade pe data de 10 august. Apoi vremea se va răci, iar în intervalul 11 – 13 august media regională va coborî spre 22…23 de grade. Ulterior temperatură aerului va crește ușor, iar în intervalul 15-21 august media valorilor diurne va fi de 28…30 de grade. Temperaturile nocturne se vor menține în jurul a 15…16 grade pe parcursul celor două săptămani de prognoză și doar între 12 și 14 august vor avea valori mai scăzute, de 11…13 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată între 10 și 12 august, iar după această dată doar cu totul izolat și trecător mai sunt posibile ploi slabe.
CRIȘANA. Vremea va fi în incălzire usoară de la o zi la altă la începutul intervalului de prognoză, astfel încât, pe 10 august, se vor atinge valori maxime de 29…30 de grade, în medie. Apoi vremea se va răci, iar pe 11 – 12 august media temperaturilor diurne va scădea spre 22 de grade. După această dată, un nou proces de incălzire va determină creșterea regimului termic, spre valori de 28…29 de grade, mediate la scară întregii regiuni, în intervalul 15-21 august. Temperaturile nocturne vor fi de 14 – 16 grade între 8 și 11 august, dar în intervalul 12 – 14 august vor scădea spre o medie regională de 11…12 grade. În weekend vor crește ușor și în a două săptămană se vor situa în jurul unei valori medii de aproximativ 14 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată între 12 și 14 august, când vor fi averse pe arii extinse și izolat se vor cumula cantităti de apă mai importante. Ulterior, probabilitatea pentru ploi trecătoare și slabe cantitativ va fi redusă.
TRANSILVANIA. În primele zile ale prognozei regimul termic va fi în creștere treptată, spre o medie a temperaturilor maxime de 29 de grade pe data de 10 august. Ulterior, vremea se va răci și pe 12 și 13 august media valorilor diurne nu va mai depăsi 21…22 de grade. Evoluția ulterioară va fi caracterizată de o incălzire a vremii, concretizată, în intervalul 15 – 21 august, prin temperaturi maxime de 26…27 de grade, în medie, ce vor caracteriza o vreme apropiată de normalul termic al perioadei. Regimul termic nocturn se va menține relativ constant, la valori medii de 14…15 grade în prima parte a intervalului și de aproximativ 12 grade între 15 și 21 august. Valori nocturne ușor mai scăzute, spre o medie regională de 10…11 grade, se vor consemna doar în datele de 13,14 și 15 august. Averse pe arii relativ extinse se vor semnala pe 11 și 12 august, când se pot înregistra și cantităti de apă mai importante, iar în restul intervalului de prognoză probabilitatea pentru ploi slabe, trecătoare, va fi în general redusă.
MARAMUREȘ. Procesul de incălzire a vremii va fi caracteristic pentru primele zile ale intervalului de prognoză, astfel încât maximele diurne vor marca o creștere, de la 26 de grade în prima zi, pană la 29 de grade pe 10 august, pentru că apoi să scadă spre 21…22 de grade în intervalul 11 – 13 august. Spre weekend vremea se va incălzi din nou, iar a două săptămană de prognoză va avea un regim termic relativ constant, cu temperaturi medii diurne de aproximativ 26…27 de grade. Minimele nocturne vor fi în creștere în prima parte a intervalului, spre aproximativ 15 grade pe 11 august, apoi vor scădea pană la o valoare medie de 10 grade pe 13 august. După această dată, va avea loc o usoară incălzire, iar în a două săptămană de prognoză temperaturile nu vor mai avea variații importante și se vor menține relativ constante, la valori medii regionale de 12…14 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată între 10 și 12 august, când vor fi averse pe arii extinse, izolat mai însemnate cantitativ. Apoi, vremea se va ameliora și doar trecător vor mai fi condiții pentru ploi slabe, de scurtă durată.
MOLDOVA. În primele două zile ale intervalului, valorile termice se vor situa în general în jurul normelor specifice acestei perioade din an, respectiv temperaturi medii diurne de 28 … 30 de grade și nocturne de 15…16 grade. În data de 10 august va avea loc o usoară incălzire, iar media temperaturilor maxime va urcă spre 32 de grade, în timp ce media minimelor se va menține la valori de 15…16 grade. Începând cu data de 11 august vremea se va răcori semnificativ, astfel că pană sambătă, 13 august, se vor înregistra temperaturi sub cele climatologic specifice pentru a două decadă a lunii august, media maximelor coborând de la o valoarea de 30 de grade spre 24…25 de grade. Temperaturile nocturne vor scădea de la valori medii de 16 grade pană spre 13…14 grade spre sfârșitul primei săptămani. Ulterior, pană la finalul celei de-a două săptămani de prognoză, variațiile termice de la o zi la altă nu vor mai fi notabile și se vor înregistra valori apropiate de norme, media maximelor fiind de 26…29 de grade, iar a minimelor de 14…15 grade. Gradul de instabilitate atmosferică va fi ridicat pe 11 și 12 august, când se vor semnala averse și descărcări electrice, iar izolat se vor cumula cantităti de apă mai însemnate. În celelalte zile ale intervalului de prognoză probabilitatea de apariție a ploilor de scurtă durată va fi redusă.
DOBROGEA. Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de un regim termic normal pentru această perioadă a anului, cu medii ale temperaturilor maxime de 29…30 de grade și ale celor minime de 18…20 de grade. O usoară incălzire, spre o medie de 31…32 de grade a valorilor diurne, va avea loc în zilele de 10 și 11 august, când și minimele vor urcă spre aproximativ 21 de grade. În intervalul 12-14 august vremea se va răcori, urmând că valorile medii diurne să se situeze între 26 și 28 de grade, iar cele minime nocturne să scadă spre 16…17 grade. Pe parcursul celei de-a două săptămani de prognoză, variațiile termice de la o zi la altă vor fi nesemnificative, urmând a se înregistra valori medii diurne de aproximativ 28 de grade și minime de 17…18 grade. Ploi pe arii restrânse, în general slabe cantitativ, sunt prognozate pentru datele de 12 și 13 august, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoză probabilitatea de apariție a ploilor de scurtă durată va fi redusă.
MUNTENIA. În zilele de 8 și 9 august vremea va fi caracterizată de temperaturi normale pentru această perioadă a anului, urmând a se înregistra temperaturi diurne de 30…32 de grade și minime de 16…18 grade, în medie. O usoară incălzire, spre valori medii diurne de 33…35 de grade și minime în jurul a 18 grade, va avea loc pe 10 și 11 august. Dar în intervalul 12-14 august vremea se va răcori semnificativ, înregistrându-se valorii medii diurne de 26…28 de grade și nocturne de la 18 grade, în data de 12 august, în scădere spre 14 grade, la sfârșitul primei săptămani de prognoză. La începutul celei de-a două săptămani va avea loc o usoară creștere a temperaturilor medii diurne spre 30 de grade, valoare ce va caracteriza restul intervalului, fără variații semnificative, minimele urmând a se situa între 14 și 16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată pe 11 și 12 august, când local vor fi averse, izolat posibil mai însemnate cantitativ. În rest, probabilitatea pentru ploi slabe, trecătoare, va fi foarte redusă.
OLTENIA. În primele zile ale intervalului vor fi temperaturi în general normale pentru această perioadă, media maximelor fiind de 29…30 de grade, iar a minimelor de 18…19 grade. În data de 10 august, valorile medii diurne vor crește spre 32 de grade, pentru că, apoi, vremea să se răcorească semnificativ, în data de 13 august urmând a se înregistra maxime termice de 25…26 de grade. Similar, temperaturile minime vor marca o scădere în intervalul 11- 13 august de la valori medii de 18 grade spre valori de 13…14 grade. În zilele de 14 și 15 august media temperaturilor maxime va crește spre 28…29 de grade, iar ulterior, pană la sfârșitul intervalului de prognoză, nu vor mai fi variații semnificative, temperaturile diurne urmând a se situa în jurul valorii medii de 30 de grade. Temperaturile nocturne vor crește ușor spre o medie de 15…16 grade în data de 15 august, menținându-se pană la sfârșitul celei de-a două săptamani în jurul acestei valori Pe 11 și 12 august, la nivel local se vor semnala averse, posibil izolat mai însemnate cantitativ, iar în restul intervalului de prognoză, probabilitatea de apariție a ploilor slabe, de scurtă durată, va fi foarte redusă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole