Se anunță creșteri la prețul porumbului! Date de ULTIMĂ ORĂ de pe piața cerealelor

Prețul porumbului îl va depăși pe cel al grâului în perioada următoare, pe fondul scăderii drastice a recoltei din Uniunea Europeană, spun specialiștii. Se pare că recolta Uniunii Europene va fi cu cel puțin 13 milioane de tone mai mică decât estimările inițiale.

Potrivit unei analize prezentate de Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, în emisiunea Agro Jurnal la Digi24, porumbul staționează momentan la un preț de aproximativ 300 euro/tonă.

”Porumbul staționează în jurul valorii de 300 euro/tonă, parcă surd la ceea ce se întâmplă la nivel național și european. La nivel național ne îndreptăm cu pași foarte repezi către o recoltă de maxim 8,5 milioane de tone. La nivel european s-ar putea să avem un minus destul de mare și vorbim de o scădere de la 68 milioane de tone până la 55 milioane de tone, dacă nu se duce și mai jos. Vecinii noștri din Ungaria aveau o prognoză de 7 milioane de tone, iar dacă vor scoate 3,7 vor fi extrem de fericiți. Porumbul suferă extrem în Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, Ucraina arată extrem de bine la porumb, cu 25 de milioane de tone, ploi, un stadiu de vegetație absolut superb și recoltele vor fi pe măsura așteptărilor. Trecem puțin oceanul și vedem cum Statele Unite arată foarte bine în ceea ce privește recolta de porumb, dar să nu uităm că în luna august, căldurile excesive și lipsa precipitațiilor dăunează porumbului american. 

În alte zone ale lumii s-a cam terminat recoltarea. (…) Prevedem o creștere a prețului la porumb, care s-ar putea să treacă de nivelul de preț al grâului, pentru că Uniunea Europeană este o stâncă și nu va genera recoltă de porumb. După cum bine știm, UE are nevoie întotdeauna de porumb, în special peninsula Iberică, și are un nivel de import în fiecare an de 15-18 milioane de tone”, a explicat Cezar Gheorghe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole