Se anunță semnarea unui acord de sprijinire a procesului de absorbție al fondurilor europene pentru finanțarea fermierilor și investitorilor din mediul rural

Vești bune pentru afacerile din comunitățile rurale: Patria Bank și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță semnarea unui acord de sprijinire a procesului de absorbție al fondurilor europene pentru finanțarea fermierilor și investitorilor din mediul rural

  • Protocolul semnat între Patria Bank și AFIR va contribui la facilitarea și accelerarea procesului de absorție a fondurilor europene din cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)
  • În cadrul acordului, Patria Bank va oferi produse și soluții de finanțare adaptate clienților eligibili

Patria Bank şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) au semnat un protocol de colaborare pentru facilitarea și accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru finanțarea fermierilor și investitorilor din mediul rural, în perioada de tranziţie 2021-2022, aferentă perioadei de programare 2014-2020.

În Patria Bank credem cu tărie că viitorul este agro și de mai bine de 15 ani facem tot ce putem să găsim soluții pentru a integra noi instrumente și a oferi un acces simplificat la finanțarea agribusiness-urilor din România, indiferent de mărimea lor. În aceste condiții, semnarea protocolului cu AFIR este un pas natural prin care ne îndeplinim mai departe misiunea de a susține agricultura românească dar și comunitățile rurale și de a le ajuta să rodească, inclusiv prin sprijinirea gradului de absorbție al fondurilor europene.” a declarat Daniela Ciofu, Coordonator Proiecte Fonduri Europene Patria Bank. 

În urma semnării acestui acord și în vederea sprijinirii implementării proiectelor PNDR, Patria Bank va oferi o serie de facilități adaptate specificului acestui tip de finanțare și care iau totodată în considerare particularitățile și nevoile fermierilor și investitorilor  din mediul rural. Astfel, vor fi puse la dispoziția clienților eligibili atât credite pentru cofinanțarea cheltuielilor eligibile, cât și credite pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile, inclusiv TVA, credite punte aferente grantului sau scrisori de garanție bancară pentru prefinanțare sau avans. 

Produselor de credit  specializate, Patria Bank le adaugă echipe dedicate – cu dublă expertiză vânzători cu specializare bancară & inginerie agro și aprobatori specializați în finanțarea agriculturii – și deservirea tuturor tipurilor de firme cu domeniu de activitate agricultură sau non-agro din mediul rural. Patria Bank este o bancă cu experiență și expertiză dovedite și pe zona de finanțare a proiectelor cu fonduri europene, în perioada 2017-2021 fiind finanțate 121 de proiecte (dintre care 83 de proiecte agrobusiness și 38 proiecte neagricole) cu o valoare totală de 55 milioane euro. 

 „Accesul la surse de finanțare este una dintre condițiile necesare pentru ca o investiție finanțată prin fonduri europene să reușească. Doar sprijinul nerambursabil nu este de ajuns. O afacere are nevoie de flux de numerar, de capitalizare, cu alte cuvinte are nevoie de bani pentru a funcționa și a ajunge să se autosusțină și să crească. La AFIR am inițiat discuții cu diverse instituții financiare pentru a veni în sprijinul beneficiarilor noștri. Aș dori un răspuns la fel de prompt ca cel al Patria Bank de la cât mai mulți actori din piața bancară. ” a declarat Mihai MORARU, directorul general al AFIR.

Prin PNDR 2020, AFIR a pus la dispoziția celor care vor să investească în agricultură și dezvoltare rurală fonduri europene nerambursabile în valoare de 9,4 miliarde euro. La această alocare se mai adaugă circa 2,1 miliarde euro, pentru perioada 2021-2022, de tranziție către noua reformă a Politicii Agricole Comune. În plus, România beneficiază în perioada de tranziție și de fondurile provenite dintr-un nou instrument, respectiv Instrumentul de redresare economică a Uniunii Europene (EURI), în valoare de 692 milioane euro. 

Măsurile gestionate de AFIR vizează să ofere sprijin atât pentru sectorul agroalimentar, cât și investiții în crearea şi dezvoltarea de activități neagricole în mediul rural. 

Despre Patria Bank | www.patriabank.ro 

Patria Bank este o bancă românească dedicată creșterii gradului de bancarizare în România și susținerii antreprenorilor si afacerilor locald. Listată la Bursa de Valori București, Patria Bank are o prezență fizica națională și in 2021 va deveni accesibilă de oriunde, printr-o deschidere mai mare în digital. Grupul Patria Bank are ca acționar majoritar Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) si BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). 

Despre Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) | www.afir.info

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) are ca atribuție implementarea tehnică și financiară a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020). Până în prezent, 67.602 de fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice au încheiat contracte cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru a primi finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). AFIR a plătit până în prezent 7,56 de miliarde de euro, gradul de absorbție efectivă a fondurilor alocate fiind de peste 80%. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole