4 decembrie 2021 - 05:57

Scumpiri mondiale! Preturile la alimente au crescut pe toata planeta

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a urcat în octombrie, pentru prima dată în ultimele cinci luni, în urma creşterii cotaţiilor la zahăr şi cereale, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite AGERPRES.

Creșteri remarcabile ale prețului de export s-au înregistrat la nivelul produselor cheie, precum, porumb, grâu, zahăr, ulei de palmier, în același timp înregistrându-se însă scăderi ale prețurilor brânzei, cărnii de pasăre precum și a uleiului de floarea soarelui.

Preţul la zahăr a urcat cu 5,8% comparativ cu septembrie, pe fondul perspectivelor privind reducerea livrărilor în acest sezon. De asemenea, preţul la cereale a crescut cu 4,2%, în timp ce preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 0,5% în octombrie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni, în timp ce carnea s-a scumpit cu 0,9%.

Conform indicelui FAO, prețurile la alimente în luna octombrie a acestui an au înregistrat o medie de 172,7 puncte în octombrie, cu 6% mai mult față de aceeași lună a anului 2018.