24 ianuarie 2022 - 18:20

Scumpiri MAJORE înainte de Crăciun! Carnea de porc și pâinea devin produse de LUX

Unele alimente de bază care se regăsesc pe mesele de zi cu zi ale românilor ar putea deveni produse de lux în viitorul apropiat, dacă trendul scumpirilor va continua. La doar câteva săptămâni înaintea Crăciunului, specialiștii anunță noi creșteri considerabile de prețuri, în special la carnea de porc și la pâine.

Potrivit ultimelor date din piață, porcii vii au ajuns să se comercializeze în aceste zile la prețuri enorme de până la 15 lei/kg. Astfel, până de Crăciun, cei implicați în industrie susțin că un kilogram de carne de porc ar putea ajunge la peste 20 de lei. Astfel, prețurile vor fi mai mari cu aproximativ 20% față de anul trecut.

Aceste scumpiri vin pe fondul problemelor din ce în ce mai grave provocate de pesta porcină africană. Doar anul acesta, peste 600.000 de porci au dispărut din fermele comerciale din România, iar țara noastră a ajuns să importe în jur de 80% din carnea de porc necesară pentru consum.

Mai mult, potrivit declarațiilor făcute de preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, pentru publicația Adevărul, există o scindare clară în piața cărnii de porc: la un capăt se află fermele comerciale, care vând animalele către abatoare la prețuri infime care de multe ori nu acoperă nici costurile de producție, iar la celălalt capăt se află micii crescători, care au contact direct cu consumatorii și care vând carnea la prețuri duble sau chiar triple.

Creșteri masive de prețuri se înregistrează și în sectorul pâinii. Potrivit datelor publicate de Profit.ro, numeroase brutării din țară au scumpit, în ultimele zile, pâinea. Astfel, o franzelă simplă a ajuns să coste cu 20 de bani mai mult decât în urmă cu o săptămână.

Scumpirile vin pe fondul exploziei prețului grâului pe bursele internaționale din ultimele luni. Specialiștii avertizau în urmă cu câteva luni că efectele nu se vor resimți imediat, pentru că stocurile procesatorilor erau deja făcute, însă pe măsură ce grâul cumpărat cu prețuri din ce în ce mai mari a început să intre la procesare, efectele încep să se resimtă puternic în buzunarele consumatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.