Scumpim legumele, dar cine le mai cumpără? CRIZA din legumicultură se agravează

Uitându-mă la ceea ce se întâmplă cu prețurile în piața legumelor și fructelor, și nu doar în România, încep să mă întreb dacă nu cumva, în viitor, voi căuta să cumpăr o frunză sau două de salată, o codiță de ceapă sau doar o roșie. Nu sunt chiar atât de pesimist și nu doresc nimănui asta, dar pare că în România începe să se simtă o criză de legume autohtone. Și asta pentru că scumpirile sălbatice la utilități și input-uri din ultimele luni încep să închidă serele și să ducă la împuținarea solariilor.

Sunt sute, da, sute, de fermieri care spun că există riscul să pună capăt afacerilor. Nu mai au bani să meargă mai departe, plus că pentru mers îți trebuie și transport, iar carburanții ating prețuri astronomice. Chiar dacă în ultima săptămână am văzut o ușoară scădere, este vorba de câțiva bani, după o majorare de aproape doi lei pentru un litru.

Dar să ne întoarcem la cei care ne aduc pe masă legumele – să ne gândim doar la criza puternică din piața îngrășămintelor care au ajuns la cele mai mari prețuri din ultimii 10 ani. Și pentru că s-au scumpit benzina, motorina, curentul, îngrășămintele, substanțele cu care se stropește, plus folia, prețul legumelor livrate este normal să crească. Numai că, spun producătorii, cât de mult să scumpești, că poate nu mai cumpără nimeni de la tine? Și asta pentru că există întotdeauna o alternativă ceva mai ieftină, așa cum sunt legumele aduse din import, din țări cu alte obligații pentru fermieri, mai permisive.

Așa că unii dintre cei care cultivă legume spun că deja au majorat prețurile cu aproximativ 20%, dar nu există și putere de cumpărare. Plus că în această perioadă vânzările merg extrem de prost. Probabil nu mai pune lumea varză la butoi sau murături, sau nu mai face bulion. Și, când spunem că o să fie și mai rău, nu cred că exagerăm deloc. Pentru că toată lumea se așteaptă la noi scumpiri în 2022, după exemplul din acest an. Prețul combustibilului aproape s-a dublat; prețurile energiei electrice și ale îngrășămintelor s-au triplat; combustibilul petrolier CLU s-a scumpit de la 2,23 lei litrul la 4,20 lei litrul. Și nu doar de astea e nevoie pentru sere și solarii.

Și pentru a fi și mai convingător, dacă e nevoie, să ne uităm puțin peste gard, prin vecini. Gazul cu care sunt încălzite serele a devenit atât de scump încât suntem nevoiți să punem lacătul pe ușă, se plâng cei mai mulți dintre cei ce cultivă legume în Bulgaria. Datele de până acum arată că peste 90% din afacerile cu sere vor fi probabil nevoite să se închidă. Și la fel este și în alte țări. În Olanda criza se face deja simţită, primele sere închizându-se deja din octombrie. În Polonia, oamenii se aşteaptă la probleme de același fel, iar în Germania, analiștii pieței sunt de părere că fructele şi legumele sunt pe cale să devină marfă de lux pentru oamenii cu venituri mici. Și, ținând cont de cât câștigă lunar un german, ce să mai facem comparație cu un român de rând? E clar că ieșim în pierdere…

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole