17 octombrie 2021 - 13:40

Scrisoarea tinerilor fermieri către MADR! Modificați pragul de 24 de luni pentru submăsura 6.1

Submăsura 6.1 pentru instalarea tinerilor fermieri generează un nivel de interes extrem de ridicat în rândul agricultorilor de sub 40 de ani din România. În ultimii ani, multe ferme s-au înființat cu ajutorul banilor europeni accesați prin intermediul acestei submăsuri, însă există la fel de mulți tineri care se află acum în imposibilitatea de a mai depune proiecte. De ce? Pentru că o anumită condiție din ghidul solicitantului specifică faptul că aceștia trebuie să aibă maximum 24 de luni de la înregistrarea ca micro-întreprindere/întreprindere mică înaintea depunerii cererii de finanțare.

Astfel, mulți fermieri care și-au înființat întreprinderi individuale în anul 2018 sau înainte și nu au primit finanțare, se văd acum neeligibili pentru a mai depune un nou proiect. Aceștia le cer, însă, oficialilor români să remedieze această situație, astfel încât mai mulți tineri doritori să înceapă o afacere în domeniul agricol să poată depune proiectele.

Într-o scrisoare trimisă de un grup de tineri fermieri către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), aceștia cer ca limita de 24 de luni să fie modificată, astfel încât pragul să ajungă la 60 de luni.

”Am înființat întreprinderi individuale în anul 2018 pentru a putea accesa submăsura 6.1, dar din cauza punctajului ridicat nici nu am putut depune proiectul, iar în noua sesiune din nou nu putem depune proiecte deoarece am depășit cele 24 de luni. Dorim să menționăm că într-o comună cu 4600 de locuitori, numai în anul 2018 au fost înființate peste 60 de întreprinderi individuale care nu au putut participa la acest proiect și nici în viitor nu vor putea accesa aceste fonduri dacă termenul de 24 de luni nu o să fie modificat”, se arată în scrisoarea semnată de Bandi Szilard-Levente, remisă AGRO TV.

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, consultantul Ion Păunel a vorbit în direct la AGRO TV despre această problemă, spunând există o inițiativă la nivelul mediului asociativ pentru a negocia împreună cu oficialii modificarea acestui prag. Mai mult decât atât, se pare că actuala conducere MADR sprijină această modificare, iar demersurile în acest sens vor începe în perioada următoare, în grupurile de lucru pentru perioada de tranziție și viitorul PNS.

Comments are closed.