19 octombrie 2021 - 12:39

Scrisoare DISPERATĂ a fermierilor către premierul Cîțu – ”Cuțitul a ajuns la os”

Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare au trimis o nouă scrisoare deschisă către premierul României, Florin Cîțu, în încercarea de a-l convinge pe acesta să-și țină promisiunea față de fermieri și să vină cu soluțiile necesare pentru a-i ajuta să treacă peste situația dificilă în care se află în urma secetei de anul trecut. Iată textul integral al scrisorii:

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ DOMNULUI FLORIN CÎȚU, PRIM MINISTRUL ROMÂNIEI

1.CUȚITUL A AJUNS LA OS! Fermierii fierb, noi reprezentanții lor, cu dificultate ținem starea de spirit, încă, sub control!

2.MOTIVE

 1. Subvenții sub nivelul celor europene, în timp ce achizițiile noastre: utilaje, fertilizanți, inputuri, semințe, carburanți duc banii tocmai către acele țări unde fermierul este mult mai bine sprijinit atât de stat, cat și de UE.
 2. 95% dintre fermieri au credite la bănci, plătesc dobânzi si penalități la credite, în timp ce în alte state europene dobânzile sunt în jur de 1-2% sau chiar negative.
 3. Da, în 30 de ani agricultura a crescut, dar aceasta nu a însemnat neapărat creșterea nivelului de trai ! Satul românesc este depopulat iar zootehnia, principalul client al fermierilor din sectorul vegetal în condiții normale, este în moarte clinică!
 4. Anul trecut, ca urmare a secetei din zona de est și sud-est, pentru fermieri înseamnă:
  1. Diminuarea cifrei de afaceri cu 40% – la 90%.
  2. Întârzieri la plata facturilor pentru inputuri, traduse în pierderi de 25 -50%.
  3. Despăgubirile ar acoperi costurile cu achiziția îngrășămintelor, care, în ultimele 2 luni, au crescut cu 30- 110%.
  4. Costul carburanților a crescut cu 15% din 15 nov. 2020 până acum.
  5. Distribuitorii nu mai finanțează fermieri cu datorii din anul 2020 pentru ca nu au încredere că își vor recupera banii.
  6. Culturile de primăvară au fost mai puternic afectate decât cele de toamnă, iar acestea din urmă au fost despăgubite în procent de ~90%. Nu este corect ca cele de toamnă să fie despăgubite și cele de primăvară, NU.
  7. Unii fermieri, neîndeplinind contractele de livrări cereale, au primit penalități de la 100 pana la 800 RON/TONA;
 5. Dl. Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale a afirmat că: „Despăgubirile nu acoperă nici pe departe pierderile suferite de fermieri”;
 6. Despăgubirile se vor întoarce, în mare parte, la buget prin: TVA, impozite, taxe locale.
 7. La toate acestea adăugăm noi motive de îngrijorare generate de măsuri și acțiuni care ne vor afecta grav în acest an din cauza:
  • propunerilor de modificare a legii vânzării terenurilor, în defavoarea fermierilor;
  • reducerii ANT cu până la 100%, față de anul trecut;
  • inaccesibilității programului AGRO IMM INVEST pentru fermierii din zonele afectate de seceta din anul agricol precedent.

3. IN CONCLUZIE, DOMNULE PRIM MINISTRU:

 • cu demnitate cerem sprijin, nu cerșim!
 • cu demnitate, va solicităm să sprijiniți ieșirea fermierilor dintr-o situație gravă!
 • dovediți că susțineți agricultura din România, sector economic aflat în mare suferință!
 • constatați că nemulțumirile fermierilor disperați pot genera manifestări sociale grave, care nu sunt de dorit nici pentru dumneavoastră, nici pentru noi.
 • dați semnalul pe care îl așteaptă mii de fermieri – alocare financiară pentru plata despăgubirilor către fermierii din zonele calamitate de secetă în anul 2020!