Scrisoare deschisă- Agro IMM Invest NU POATE înlocui acordarea despăgubirilor pentru secetă

Mai jos, se regăsește scrisoarea deschisă a Alianței pentru Agricultură și Cooperare intitulată: AGRO IMM INVEST NU POATE ÎNLOCUI ACORDAREA DESPĂGUBIRILOR PENTRU SECETĂ

Stimați membri ai Guvernului,

Stimați Parlamentari,

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a purtat în permanență un dialog cu autoritățile și a solicitat prin nenumărate adrese oficiale și publice, începând cu luna iulie 2020, aprobarea a două acte normative:

OUG privind declararea stării de calamitate pentru fermierii cu procese verbale de constatare și evaluare a daunelor provocate de seceta pedologică severă în conformitate cu gradul de dăunare

OUG privind amânarea ratelor de credit/leasing pentru fermierii afectați de seceta pedologică 2020, pentru a preveni situația catastrofală în care au ajuns cei cca 80.000 fermieri și familiile lor.

Deși au trecut 8 luni de când tragem semnale de alarmă și solicităm amânarea ratelor de credit/leasing pentru fermierii afectați de seceta pedologică severă, chiar și în martie 2021, dacă se legiferează acest subprogram de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar AGRO IMM INVEST și se alocă bugetul necesar, acesta va fi un program util doar pentru industria alimentară și fermierii care nu au fost afectați de seceta pedologică severă, sau cei care sunt calamitați cu un procent de dăunare minor și sunt bancabili/finanțabili.

Trebuie să fim conștienți că acest subprogram reprezintă o necesitate, dar este o măsură complementară pentru sectorul agro-alimentar, fiind o măsură pentru viitor, fiind posibil de accesat probabil din luna iunie 2021.

Dacă ne referim strict la producătorii agricoli afectați de seceta pedologică severă la culturile de toamnă 2019 sau primăvară 2020, acest subprogram nu reprezintă o soluție imediată, așa cum urgența o impune pentru fermierii afectați de secetă, așa cum Alianța pentru Agricultură și Cooperare a solicitat în nenumărate rânduri. Fermierii afectați de secetă au problem în special cu indicatorii bancari, nu mai au garanții și nu vor putea fi acceptați de acestea pentru accesarea finanțărilor. 

Dacă dorim să ajutăm fermierii afectați de secetă și care dețin procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, aceștia pot fi considerați ca fiind titularii unei creanțe asupra bugetului de stat prin MADR, în cuantumul stabilit prin cererea de despăgubire (creanță = suprafață x cuantumul ajutorului de stat pe ha).

Printr-un mecanism de creditare și garantare similar programului IMM INVEST, dar printr-o procedură mult simplificată, fermierii afectați de calamități pot accesa de la bănci, credite pentru capital de lucru, în limita sumelor cuvenite drept ajutor de stat pentru despăgubiri. Un astfel de mecanism poate fi implementat pe o perioadă de 8-12 luni. 

Azi, 02.03.2021, facem un ultim apel disperat în numele membrilor noștri grav afectați de calamități, să

aprobați amendamentul la Legea bugetului de stat, prin care să fie prevăzută suma de 1.093.000 mii lei, necesară plății despăgubirilor acordate producătorilor agricoli pentru culturile de primăvară calamitate și cei 10% restanți de la culturile de toamnă.

Reamintim că sumele propuse a fi acordate sub forma despăgubirilor, deși sunt maximum 35% din cheltuielile tehnologice efectuate, aceste sume intră în circuitul economic, având efect benefic asupra întregii economii.

Ne aflăm în mijlocul unei crize globale, iar pe lângă sănătate, hrana trebuie să reprezinte o prioritate, la fel de importantă.

Stimate Domnule Premier, Stimate Domnule Ministru al Agriculturii,  Stimate Domnule Ministru al Finanțelor, Stimați Parlamentari, vă rugăm, în ultimul ceas, să vă respectați promisiunile făcute Alianței, exprimate în întânirile cu fermierii și în mass-media. 

Nu vă jucați cu destinele sectorului agroalimentar și prevedeți în Bugetul MADR 2021 suma de 1.093.000 mii lei pentru acordarea despăgubirilor cuvenite producătorilor agricola, aferente culturilor de primăvară 2020 calamitate de secetă și restanțelor pentru culturile de toamnă, la votul de azi, 02.03.2021, din plenul Parlamentului. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Va luptati cu morile de vant domnule .vor sa dea acum amanarea ratelor daca nu ar fi de plans as rade ce amanare cine it mai amana acum rate banicile no sa vedeti asta mai sunt 3 luni pana la noua recolta nu va amana nici o banca ne vor baga penalitati mai ceva ca camatari vo spun din real ca im vin facturile una dupa alta .imm invest nu e pentru cei mici si mijloci aveti dreptate cu bilete la ordin esti bagat la incident bancar nu it va da nimeni poate nu ati inteles de la domnu ministru a zis clar vor disparea multi dar nu e problema asta e nu il intereseaza va spun eu asta astepta nu stia cum sa ne desfiinteze acum au prins moment poate ne face un bine mai mult celor de afara unde ne vom duce la sparanghel de ce sa prospere tara asta eu ias baga la genocid daca as avea o putere.sunt pe puncu de a pierde tot am muncit din greu atatia ani sper sa im reziste inima cand ma vor executa silit .sanatate multa domnule ministru si spor la desfiintare micului fermier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole