28 iulie 2021 - 11:01

Scrisoare deschisă a fostului ministru al Agriculturii, către premier: Dacă nu interveniți în regim de urgență, PROBABIL sectorul procesării laptelui va dispărea

constantin_ruralFostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, a transmis o scrisoare deschisă lui Dacian Cioloş, în calitate de fost ministru al Agriculturii din România şi fost comisar european, ca să intervină pentru salvarea producătorilor şi procesatori români, acuzaţi din nou, în plină criză, că din cauza produselor s-au îmbolnăvit bebeluşii din Argeş

În scrisoarea sa, Constantin spune că:

În prezent, producătorii și procesatorii români se confruntă cu cea mai mare criză din istoria recentă, fiind loviți de cel puțin trei probleme majore:

Neplata subvențiilor pentru sectorul zootehnic (deși ministrul Agriculturii anunța că va începe plățile pe data de 25 mai, până în prezent niciun fermier nu a încasat niciun ban)

Supraproducția de lapte de la nivel european, determinată de eliminarea cotelor de lapte (comisarul Hogan a recunoscut recent acest lucru, precum și necesitatea de a se găsi soluții pentru scăderea producției)

Scandalurile publice care au lovit sectorul laptelui, generate de pozițiile publice ale autorităților, în special Ministerul Agriculturii și Ministerul Sănătății.

Îngrijorat, fostul ministru spune că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au făcut recent o afirmaţie care ar putea fi “lovitura de graţie” care să distrugă total un sector important al agriculturii româneşti, pe cel al laptelui:

“Prin raportul Corpului de Control al Guvernului se identifica o posibilă sursă a îmbolnăvirii copiilor din județul Argeș, internați la spitalul Marie Curie, ca fiind vaccinurile administrate acestora, astăzi acest raport a fost retras, iar Ministerul Sănătății a făcut o afirmație șocantă: ‘cea mai probabilă sursă de îmbolnăvire o reprezintă unul sau mai multe produse lactate’.

Această afirmație lovește din nou sectorul laptelui din România, care se luptă să-și revină după declarațiile iresponsabile făcute la începutul acestui an de autorități. Ceea ce șochează este faptul că Ministerul Sănătății formulează această afirmație ca o probabilitate și nu ca o certitudine, deși dumneavoastră ați afirmat în mod corect că nu pot fi date publicității decât date certe, pentru a nu crea panică la nivelul populației.

După plecarea domnului Achimaș Cadariu speram ca noul ministru al Sănătății să fie mai reținut în a arunca responsabilitatea către sectorul alimentar în lipsa unor dovezi certe. Nu am dovezi să susțin că vaccinurile sunt cauza îmbolnăvirii, dar nu sunt nici dovezi care să ateste că lactatele au fost cauza îmbolnăvirii”

În aceste condiţii, Constantin cere sprijinul actualului premier, convins fiind că acesta este singurul care mai poate interveni pentru salvarea sectorului din ţară:

Dacă nu interveniți în regim de urgență, în sensul clarificării situației, în sensul sprijinirii sectorului sau prin a atrage atenția noului ministru al Sănătății, PROBABIL sectorul procesării laptelui va dispărea din România, consumatorii îndreptându-se către produse importate, fermierii își vor vinde animalele și vor ajunge să trăiască din ajutoare sociale. Industria alimentară, care contribuie în PIB cu mai mult de 4%, va suferi pierderi considerabile și implicit va afecta întreaga economie românească.

Apelez la dumneavoastră pentru a interveni personal în această criză, deoarece cunoașteți foarte bine problemele din sectorul zootehnic și sectorul laptelui din România. Nu avem așteptări de la actualul ministru al Agriculturii, cum nu am avut nici de la fostul ministru al Sănătății. Aceștia și-au dovedit limitele competenței.

Am convingerea că, prin expertiza și priceperea pe care le dețineți, precum și datorită patriotismului și dedicării dumneavoastră, veți reuși să găsiți cea mai bună soluție pentru rezolvarea acestei crize.