ATENȚIE: În jurul școlilor se înregistrază valori foarte mari de poluare în aer!

Valori foarte mari de poluare în aer, în vecinătatea şcolilor din Bucureşti

Cei 27 de senzori de monitorizare din platforma AerLive.ro, aflaţi în vecinătatea şcolilor din Bucureşti, înregistrează depăşiri ale valorii limită pentru particulele în suspensie PM10, arată datele unui raport întocmit de Centrul pentru Politici Durabile Europolis, potrivit Agerpres.

Copiii respiră aer foarte poluat, la şcoală

„Avem de-a face, aşa cum datele ne indică de ani de zile, de valori foarte mari ale poluanţilor atmosferici, în special PM-urile şi oxizii de azot. Noutatea monitorizărilor o constituie acum datele privind poluarea din jurul şcolilor, pe care am reuşit s-o determinăm datorită a 27 de senzori de PM-uri. Înţelegem, în sfârşit, că cei mai vulnerabili dintre cetăţenii capitalei, adică copiii, respiră aer poluat la şcoală şi că măcar în privinţa asta trebuie să acţionăm. Este foarte grav şi dureros când înţelegem că inacţiunea noastră afectează mii de copii. Sau aşa ar trebui să fie”, a declarat Oana Neneciu, director executiv al Ecopolis.

Depăşiri mari ale indicatorilor în zona Şcolii George Călinescu si a Şcolii generale nr. 163 (Calea Giuleşti) 

- Publicitate -

În ceea ce priveşte poluare cu PM2,5, raportul de specialitate arată se înregistrează medii zilnice de până la 150 micrograme/mc la Şcoala George Călinescu, de şase ori mai mari decât valoare limită maximă pentru media anuală de (25 micrograme/mc). De asemenea, un număr foarte mare de depăşiri ale acestui indicator se consemnează la majoritatea staţiilor, iar în evidenţă ies Calea Giuleşti (Şcoala generală nr. 163) şi Şcoala George Călinescu, cu 69, respectiv 58 de depăşiri ale valorii limită PM2,5.

Potrivit sursei citate, în perioada octombrie – decembrie 2021, senzorii aerlive.ro au valorile concentraţiilor medii zilnice de PM2.5 de până la cinci ori mai mari faţă de valoarea limită. Astfel, numărul depăşirilor valorii-limită este unul foarte mare, pornind de la 5 în cazul staţiei Gura Caliţei, până la 64 de depăşiri la staţia amplasată în zona Şcolii George Călinescu.

Staţii de monitorizare a calităţii aerului lăsate în stare de nefunctionare

În anul 2021, cele opt staţii de monitorizare din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), montate în Capitală, au cumulat 348 de zile de nefuncţionare pentru poluarea cu acelaşi indicator.  Funcţionarea RNMCA este în continuare deficitară, staţia cu cel mai mare număr de zile de nefuncţionare/fără date fiind B6 – Universitate, cu 82 de zile. În acelaşi timp, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), prin ANPM, raportează că nu mai există depăşiri ale limitelor legale pentru poluarea cu PM10.

Poluarea în aerul pe care îl respirăm, în București, înregistrază depășiri periculoase

În anul 2022, în primele patru luni, majoritatea staţiilor aerlive.ro au înregistrat valori ridicate, majoritar peste limită. Numărul mediu de depăşiri ar fi de aproximativ 38, ceea ce indică faptul că poluarea cu PM2.5 este pe scară largă în Bucureşti.

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici şi picături de lichid. Ele reprezintă un grup complex de poluanţi care variază în funcţie de dimensiune, formă, compoziţie şi origine. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăţi mici de metal şi cauciuc din uzura şi frânarea motorului, precum şi praful de pe suprafeţele rutiere. Altele includ reziduuri din construcţii şi industrie, precum şi polen şi particule de sol.

Particulele mai mari sunt, în general, filtrate în nas şi gât şi nu provoacă probleme. Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10, şi particule mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5) se pot infiltra în căile respiratorii şi adânc în plămâni şi să provoace probleme de sănătate.

AerLive.ro este o platformă independentă de măsurare a calităţii aerului din Bucureşti şi judeţul Ilfov, iniţiată de Ecopolis, care însumează în momentul de faţă 40 de puncte de monitorizare. Senzorii utilizaţi în cadrul platformei sunt PurpleAir şi Nubo – furnizaţi de partenerul platformei, Claritech, iar monitorizarea şcolilor se face în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Smart City şi CityAir.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole