15 mai 2021 - 17:02

Schimbarile climatice sunt o realitate! Cum putem sa le combatem?

Pactul Ecologic European trebuie privit ca o oportunitate pentru realizarea unui salt în dezvoltarea României, în condiţiile în care fenomene meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente şi mai intense, iar impactul asupra activităţii socio-economice este unul major, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, citat de AGERPRES

“Combaterea fenomenului schimbărilor climatice a depăşit demult etapa de identificare de soluţii, iar acum suntem în momentul în care trebuie să le aplicăm. Din datele existente analizate de specialişti a rezultat că, la nivel mondial, anul 2019 a fost al doilea cel mai călduros din ultimii 140 de ani, iar în România a fost cel mai călduros an din 1900 şi până în prezent. În intervalul 2015 – 2019 s-au înregistrat cei mai călduroşi cinci ani, în timp ce ultimul deceniu este cel mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteorologice. Iată că meteorologii ne arată că, în ţara noastră, datele climatice istorice indică o creştere a temperaturii medii la nivel anual şi sezonier. În acest context, episoadele cu valuri de căldură sunt din ce în ce mai persistente, iar perioadele secetoase alternează cu intervale scurte în care precipitaţiile abundente generează viituri sau inundaţii la scară regională şi locală. Aceste date arată o realitate greu de ignorat şi de aceea este momentul în care trebuie să aplicăm fără întârziere măsuri eficiente şi sustenabile din punctul de vedere al utilizării resurselor de apă şi sol”, a spus Alexe.

Acesta a adăugat că fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, trebuie să demareze acţiuni globale de combatere a schimbărilor climatice având ca bază Pactul Ecologic European.

“În fiecare dintre statele membre şi dincolo de limitele fiecărui continent trebuie să fie o acţiune globală şi fiecare dintre noi trebuie să conştientizeze şi să contribuie activ în lupta împotriva schimbărilor climatice. Uniunea Europeană este un actor principal în impulsionarea la nivel internaţional a acţiunilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar Pactul Ecologic European trebuie privit ca o oportunitate pentru realizarea unui salt în dezvoltarea României, în condiţiile în care fenomene meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente şi mai intense, iar impactul asupra activităţii socio-economice este unul major. Accentul trebuie pus pe măsuri de eficienţă energetică şi la producţia, dar şi la consumul de energie electrică, pe producerea de energie din surse regenerabile, reducerea emisiilor din transporturi, utilizarea tehnologiilor performante în industrie, pe utilizarea eficientă a terenurilor în agricultură şi pe reciclarea deşeurilor”, a afirmat ministrul de resort.

Oficialul a amintit, în acelaşi timp, de operaţionalizarea, în România, a Centrului European de Agrometeorologie, în anul 2023.

“De asemenea, absorbţia de CO2 poate fi reglată şi prin gestionarea durabilă a pădurilor şi prin împădurirea terenurilor, acţiuni pe care le-am considerat încă de la începutul mandatului ca fiind prioritare pentru ministerul pe care îl conduc. Vă asigur că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin programele aflate în implementare sau în pregătire, ia măsuri care să conducă la realizarea obiectivelor prevăzute în Pactul Ecologic European. În acest sens, trebuie să menţionez că proiectul privind realizarea Centrului European de Agrometeorologie pentru Regiunea VI Europa, din cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale, este prima iniţiativă de acest fel din lume. Finanţarea se face prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, iar termenul de operaţionalizare este 2023. În cadrul acestui Centru se vor putea înregistra evaluări ale impactului fenomenelor legate de vreme şi climă asupra sistemelor agricole şi se vor putea identifica o serie de măsuri de adaptare care trebuie luate în contextul în care efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente. Ştim că 35 % din bugetul programului “Orizont Europa” va fi dedicat configurării soluţiilor cerute de Pactul Ecologic European”, a subliniat Costel Alexe.

Ministrul a punctat faptul că instituţia pe care o conduce “va continua implementarea de proiecte cu finanţare europeană pentru a moderniza infrastructura şi pentru a reduce timpul de anticipare a fenomenelor meteorologice extreme şi de gestiona mult mai bine managementul intervenţiei în situaţiile generate de fenomene hidrometeorologice periculoase”.