25 iunie 2022 - 20:10

Schimbari in sectorul agricol sub conducerea lui Daea: terenuri mai mari si fermieri mai tineri

În conferința de presă în care ș-a prezentat bilanțul pentru cei trei ani pe care i-a petrectul la conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ministrul interimar Petre Daea a subliniat să structura fermelor care beneficiază de subvenții a înregistrat, sub mandatul său, transformări substanțiale. Astfel, numărul tinerilor fermieri, cu vârste sub 40 de ani, a crescut cu 24%, iar suprafețele exploatate de acestea sunt mai mari cu 28%.

„Numărul de beneficiari ai subvenţiilor a scăzut de la un an la altul, un proces natural şi ca răspuns la politica noastră care îşi are sorgintea în Politica Agricolă Comună, dar a crescut suprafaţa şi a crescut generată de doi factori. Primul a fost acela de a cultiva pământul ţării, iar cel de-al doilea, interesul fermierilor de se cupla la aceste mecanism de susţinere pe unitatea de suprafaţă. Astfel, în perioada 2016-2019 au fost înregistrate schimbări substanţiale în structura fermelor care beneficiază de subvenţii. A crescut cu 24% numărul fermierilor tineri, sub 40 de ani. E firesc, natural, necesar pentru ţară. Evident a crescut şi suprafaţa agricolă exploatată de fermieri cu vârste sub 40 de ani şi a crescut într-un ritm mai pronunţat decât numărul, respectiv cu 28%, dar cum era firesc, natural, obiectiv şi important pentru ţară să scadă şi numărul fermierilor cu vârsta de peste 60 de ani. Aceasta a scăzut cu 17% şi a scăzut cu 10% numărul suprafeţelor agricole pe care le lucrează fermierii care au peste 60 de ani”, a menționat Petre Daea la conferința de presă de la MADR.

Acesta a mai precizat că, în timpul mandatului său, s-a înregistrat o concentrare a suprafețelor deținute de fermierii sub 50 de ani, precum și o reducere a suprafețelor lucrate de agricultorii de peste 70 de ani, ceea ce indică o direcție pozitivă în care se mișcă agricultura românească.

- Publicitate -

„Este un curs pozitiv pe care l-a luat agricultura Ţării Româneşti şi un contur al realităţii. […] Şi se observă că are loc o concentrare a suprafeţelor deţinute de fermierii sub 50 de ani şi o reducere a suprafeţelor fermierilor de peste 70 de ani. Un lucru bun pentru ţară, care va continua şi trebuie să continue”, a mai subliniat ministrul demis.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.