24 iulie 2021 - 01:31

Schimbari in sectorul agricol sub conducerea lui Daea: terenuri mai mari si fermieri mai tineri

În conferința de presă în care ș-a prezentat bilanțul pentru cei trei ani pe care i-a petrectul la conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ministrul interimar Petre Daea a subliniat să structura fermelor care beneficiază de subvenții a înregistrat, sub mandatul său, transformări substanțiale. Astfel, numărul tinerilor fermieri, cu vârste sub 40 de ani, a crescut cu 24%, iar suprafețele exploatate de acestea sunt mai mari cu 28%.

“Numărul de beneficiari ai subvenţiilor a scăzut de la un an la altul, un proces natural şi ca răspuns la politica noastră care îşi are sorgintea în Politica Agricolă Comună, dar a crescut suprafaţa şi a crescut generată de doi factori. Primul a fost acela de a cultiva pământul ţării, iar cel de-al doilea, interesul fermierilor de se cupla la aceste mecanism de susţinere pe unitatea de suprafaţă. Astfel, în perioada 2016-2019 au fost înregistrate schimbări substanţiale în structura fermelor care beneficiază de subvenţii. A crescut cu 24% numărul fermierilor tineri, sub 40 de ani. E firesc, natural, necesar pentru ţară. Evident a crescut şi suprafaţa agricolă exploatată de fermieri cu vârste sub 40 de ani şi a crescut într-un ritm mai pronunţat decât numărul, respectiv cu 28%, dar cum era firesc, natural, obiectiv şi important pentru ţară să scadă şi numărul fermierilor cu vârsta de peste 60 de ani. Aceasta a scăzut cu 17% şi a scăzut cu 10% numărul suprafeţelor agricole pe care le lucrează fermierii care au peste 60 de ani”, a menționat Petre Daea la conferința de presă de la MADR.

Acesta a mai precizat că, în timpul mandatului său, s-a înregistrat o concentrare a suprafețelor deținute de fermierii sub 50 de ani, precum și o reducere a suprafețelor lucrate de agricultorii de peste 70 de ani, ceea ce indică o direcție pozitivă în care se mișcă agricultura românească.

“Este un curs pozitiv pe care l-a luat agricultura Ţării Româneşti şi un contur al realităţii. […] Şi se observă că are loc o concentrare a suprafeţelor deţinute de fermierii sub 50 de ani şi o reducere a suprafeţelor fermierilor de peste 70 de ani. Un lucru bun pentru ţară, care va continua şi trebuie să continue”, a mai subliniat ministrul demis.