Schimbari de preturi pe piata cerealelor. Care sunt culturile cele mai afectate?

După ce la începutul săptămânii trecute au fost înregistrate reduceri de preț pentru grâu pe principalele piețe internaționale (ca rezultat al prezentării stocurilor mari în 8 principale țări exportatoare), la sfârșitul săptămânii, prețurile au început să se majoreze.

Potrivit analizei Agritel, preluată de agrobiznes.md, activitatea stabilă pe piața orzului furajer a dus la o creștere semnificativă a prețurilor, inclusiv datorită informațiilor potrivit cărora China a achiziționat mai multe loturi. După orz, precum am menționat anterior, și prețurile pentru grâu au înregistrat o creștere ușoară.

Totodată, nici prognozele meteo nu sunt prea îmbucurătoare: întoarcerea anticiclonului în cea mai mare parte a Europei, ar putea afecta recolta.

Marocul a suspendat oficial taxele de import pentru grâu până în decembrie, ca rezultat al unor probleme catastrofale ce țin de recolta ce urmează a fi obținută.

Conform Bursei din Buenos Aires, cultura de soia din Argentina a fost recoltată în proporție de 87,4%, iar porumbul – 40%. Pentru porumb este estimată recolta de circa 50 de milioane de tone.

Recolta mare din Argentina, combinată cu recolta de aproape 100 de milioane de tone din Brazilia și suprafețe record semănate de SUA (97 de milioane de acri, iar producția este estimată la cel mai înalt nivel din 33 de ani), ar putea crea reduceri de preț în sezonul următor pentru porumb, chiar dacă săptămâna trecută prognozele erau mai optimiste.

Și în Ucraina sunt așteptate producții sporite de porumb – de circa 38-40 de milioane de tone, astfel, la moment, prognozele nu sunt chiar bune în ceea ce privește prețurile.

Datorită creșterii prețurilor pe piața petrolului, au urmat majorări de preț și pentru rapiță la Euronext, însă canola a pierdut puțin din preț, spre deosebire de săptămâna trecută când au fost înregistrate majorări pentru această cultură.

Piața SUA

Tranzacții foarte „liniștite” au avut loc ieri la Chicago, cu o modificare minimă a prețurilor pentru principalele produse agricole. Grâul a găsit sprijin în factorii tehnici, în timp ce activitatea de export a SUA rămâne dezamăgitoare.

Soia, datorită întoarcerii pe piață a Chinei, își menține prețul stabil după creșterile înregistrate în ultimul timp, chiar dacă cantitățile cumpărate de chinezi sunt mai mici decât cele de până la pandemie și criza geopolitică.

Un alt motiv al creșterii prețurilor pentru grâu, este acela că SUA a realizat exporturi mai mici decât era prognozat, însă au corespuns estimărilor exporturile de porumb și soia.

Joi, fondurile au fost neto-vânzători de 8.500 de loturi de porumb și 1.000 de loturi de soia și cumpărători de 500 de loturi de grâu.

Piața Mării Negre

Autoritățile ucrainene au prezentat primele date privind gradul de afectare de secetă a suprafețelor cultivate. Sunt estimate pierderi de 385.000 ha de culturi de toamnă, inclusiv peste 150.000 ha grâu, 125.000 ha rapiță și 100.000 ha orz, pagube înregistrate mai ales în sudul țării.

Regiunea Odesa concentrează cea mai mare parte a pierderilor de 310.000 ha din un milion de ha (suprafața totală a culturilor de toamnă). Astfel, o treime din culturile din regiunea Odesa, cea mai importantă regiune de producere a grâului din Ucraina, a fost grav afectată de deficitul de umiditate din lunile martie-aprilie. Pierderile oficiale din regiunile Nikolaev, Zaporojie, Donețk, Dnipropetrovsk, Kirovograd sunt limitate la câteva mii de hectare. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că daunele reale din aceste regiuni depășesc cifrele oficiale.

Amintim că și în România, dar și Republica Moldova o bună parte din suprafețele cultivate cu culturi de toamnă sunt grav afectate de secetă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole