SCHIMB DE EXPERIENTA PENTRU SOLUTII SUSTENABILE INTR-O FERMA GERMANA DE VACI

În prezent, producția de lactate se confruntă cu o serie de provocări. Pe de o parte, produsele trebuie să îndeplinească standarde ridicate de mediu și cerințe privind bunăstarea animalelor, pe de altă parte, piața cere produse ieftine.

Kirsten Wosnitza, care conduce o fermă de 120 de vaci de lapte în Schleswig-Holstein împreună cu soțul ei, Gerd Albertsen, crede în atingerea unui echilibru între productivitate și bunăstarea animalelor: “Fiind producator de lapte, simt că vacile sănătoase și bine ingrijite reprezintă fundamentul economic. De asemenea, consider că acest lucru este esențial pentru a menține motivatia muncii noastre de producători de lactate și pentru acceptarea produselor noastre în societate. “

Wosnitza își detaliază abordarea:” În ferma noastră, încercăm să abordăm un sistem care să se potrivească profilului, privind mărimea și resursele fermei, volumul de muncă pe care îl avem, preferințele noastre și doza de risc pe care suntem dispuși să o luăm. Încercăm să nu împingem sistemul la limitele sale, dar să construim în schimb o capacitate tampon.”

 Rezistența este capacitatea sistemului agricol de a face față problemelor sau tulburărilor neprevăzute care apar în același timp cu menținerea veniturilor agricole. Sistemele mai rezistente sunt pregătite pentru a face fata unor tulburări mai mari. Concret, asta înseamnă că Wosnitza menține producția de lapte la un nivel de 10 000 kg pe lactație. “Creșterea la un nivel mai înalt ar necesita o intensificare a rației de hranire”, spune Wosnitza, “în schimb, alegem să păstrăm vacile într-un sistem care combină furajarea în bloc și hrănirea intensivă. Asta ne ajută să menținem sănătatea și rezultatele vacilor, pe durata petrecuta pe ferma noastră, care este de 7-8 ani. La rândul său, acest lucru duce la o reducere a numărului de juninci înlocuite, avand ca rezultat o muncă mai redusă și scăderea costurilor de producție.” Rezultatul final este un sistem viabil din punct de vedere economic și mai puțin stres pentru familia Wosnitza și animale.

Producția de lactate, desigur, se poate face în multe moduri diferite, există multe soluții la îndemână și este dificilă transferarea acestor soluții de la o anumită fermă la alta. “Totuși”, spune ea “mi se pare important să privesc peste gard”. De aceea face parte dintr-un Grup Operațional și un Grup Focus European.

“În această cooperare am dat peste un exemplu francez de muls de numai 13 ori pe săptămână în timpul perioadei de pășunat de vară – fără efecte negative asupra sănătății vacilor. Aceasta ar putea fi o posibilitate pentru noi în timpul verii, când majoritatea vacilor noastre se apropie de sfârșitul lactației. Deoarece nu avem alt personal în fermă, acesta ar putea îmbunătăți echilibrul nostru de viață.”

Wosnitza crede în efectele pozitive ale schimbului de informatii între fermieri, consilieri și cercetători: “Dacă se face în mod corect, acesta poate ajuta fermierii și familiile lor să obțină nu numai un rezultat economic mai bun, ci și să găsească o modalitate mai satisfăcătoare de a-și face munca”.