29 iulie 2021 - 04:46

Schema scolara UE: 250 milioane EUR pentru fructe, legume si lapte

Comisia Europeană a publicat astăzi bugetul pentru schema școlară a UE pentru anul școlar 2020/21: 145 milioane EUR sunt alocați pentru distribuirea fructelor și legumelor și 105 milioane EUR pentru distribuirea laptelui și produselor lactate copiilor școlari. Fondurile naționale pot fi, de asemenea, utilizate pentru creșterea bugetului UE.
 
În ultimul an școlar (2018/19), peste 20 de milioane de copii din întreaga UE au primit lapte, fructe și legume la școală, prin această schemă al  UE, completate de măsuri educative despre agricultură și o dietă echilibrată.

 

„În contextul actual, este și mai important pentru copiii din întreaga Uniune Europeană să știe și să înțeleagă de unde provine mâncarea noastră. Putem fi mândri de hrana nutritivă, sigură și de înaltă calitate pe care o produc fermierii noștri. Datorită schemei școlare a UE, copiii pot învăța despre nutriție și agricultură, adoptând, de asemenea, obiceiuri alimentare sănătoase. Am luat măsuri pentru a ne asigura că schema din acest an ia în considerare că școlile au trebuit să se închidă în toată Europa din cauza pandemiei coronavirusului. Este important să continuăm să privim înainte, să pregătim viitorul și să trimitem un semn puternic că viața va continua mai departe, după ce vom trece colectiv peste această criză”, a declarat Janusz Wojciechowski, Comisarul European pentru Agricultură.

Alături de bugetul pentru anul viitor, Comisia Europeană a publicat un raport sumar privind adoptarea acestei scheme în anul școlar 2018-2019. În acel an, aproximativ 155.000 de școli au participat la schemă cu peste 71 de milioane de kilograme de fructe și legume și 167 de milioane de litri de lapte distribuiți copiilor europeni, însoțiți de o gamă largă de activități educaționale, susținute de 192 de milioane de euro din bugetul UE.

În acest an, punerea în aplicare a schemei școlare actuale (pentru anul școlar 2019-2020) este afectată de închiderea școlilor din Uniunea Europeană din cauza pandemiei de coronavirus. Comisia Europeană a explicat că criza în curs de desfășurare poate fi recunoscută drept un motiv de „forță majoră”. Acest lucru permite țărilor din UE să ramburseze furnizorilor pentru produsele perisabile (fructe, legume și produse lactate) destinate a fi distribuite școlilor participante la program. Produsele pot fi, de asemenea, donate spitalelor, organizațiilor de caritate și băncilor de produse alimentare sau similare, pentru a ajunge la cei care au nevoie.

Potrivit datelor Comisiei Europene, pentru anul școlar în curs, 2019-2020, României i-a fost alocată o sumă de:

  • 6 866 848 – pentru fructe și legume 
  • 11 301 317 – pentru lapte

Pentru anul școlar 2020-2021, României îi este alocat o sumă:

  • 7.866.848 Euro – pentru fructe și legume 
  • 10.771.254 Euro – pentru lapte

Țările UE care doresc să participe la schema școlară a UE trebuie să notifice Comisiei o cerere de sprijin până la 31 ianuarie a fiecărui an. Bugetul indicativ al UE pentru fiecare țară se bazează în principal pe numărul de școlari. Autoritățile naționale pot transfera o parte (20% -25%) din bugetul alocat de la un sector la altul. De asemenea, aceștia își pot notifica disponibilitatea de a cheltui mai mult decât suma solicitată în cazul în care alte țări ale UE refuză să își asume alocarea completă.

 

Comments are closed.