Nouă schemă de sprijin pentru fermierii care cultivă usturoi?

Programul Usturoiul s-a bucurat de un succes destul de ridicat în rândul fermierilor, de la inițierea acestuia în 2019. Potrivit datelor oficiale, în 2020, numărul beneficiarilor s-a triplat față de 2019, iar trendul pozitiv a continuat și anul acesta.

De aceea, senatorul de Teleorman Dănuț Cristescu susține că această schemă de sprijin trebuie să continue sau să fie înlocuită cu una similară, astfel încât fermierii români să cultive usturoi în continuare. Într-un interviu acordat AGRO TV, acesta a precizat că pregătește o inițiativă legislativă în acest sens.

”Am avut inițiativa și am transmis către Ministerul Agriculturii printr-o interpelare faptul că nu trebuie să omorâm și cultivatorii de usturoi. Anul acesta se pare că vor primi banii, însă programul nu mai are viabilitate pentru că Hotărârea de Guvern prevedea doar trei ani de zile. Ca atare, o să am o inițiativă legislativă ca acest program să continue, pentru că importul de usturoi a scăzut în România, iar cultivatorii de usturoi au crescut și sunt în număr foarte mare”, a precizat Dănuț Cristescu.

Reamintim că fermierii care s-au înscris în acest program în anul 2021 trebuie să își valorifice producția până la data de 22 noiembrie; mai mult, aceștia trebuie să prezinte la Direcțiile Agricole Județene documentele justificative care să ateste valorificarea producției, până la data de 29 noiembrie 2021.

În anul 2021, valoarea ajutorului de minimis care se acordă beneficiarilor este de maximum 14.617,5 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro/ha, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole