Ministrul mediului, Tanczos Barna, a avut ieri o întâlnire cu ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu, pentru a discuta mai multe programe de interes pentru fermierii români. Unul dintre acestea se referă la schema de ajutor de stat pentru împădurirea terenurilor agricole.
Ulterior întâlnirii, Tanczos Barna a venit în fața urmăritorilor AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, pentru a explica mai pe larg la ce se referă aceste scheme de care vor beneficia fermierii români.
”Este nevoie de o colaborare cu Ministerul Agriculturii pentru că tot ce înseamnă biodiversitate, terenuri neproductive, terenuri degradate, pot fi transformate în terenuri utile prin împădurire. Schema pe care o propunem noi se va baza pe dreptul de folosință, astfel încât să nu fie nevoie de intabularea terenului pentru a face împădurirea. Se va baza pe o noțiune de teren agro-silvic. (…) Noi suntem interesați să împădurim, iar peste 20 de ani vom vedea ce se va întâmpla cu aceste terenuri, dar cel mai important în momentul de față este să avem acest prim pas de împădurire a celor 56.000 de hectare de teren.
Aici, beneficiarii vor fi în mare parte fermierii care au terenuri pe care nu le pot exploata eficient și le transformă în terenuri agro-silvice. (…) Împreună cu această schemă de investiții care finanțează plantarea, vom notifica și o schemă de plăți compensatorii pe 20 de ani. Propunerea noastră va fi ca aceste plăți să se facă din fondul de mediu, astfel încât să nu grevăm bugetul național.
Ghidul este pregătit, schema de ajutor de stat se trimite la Comisie cel târziu în primele zile ale lunii februarie; acest lucru l-am stabilit cu domnul Chesnoiu. Avem un sistem informatic pe care îl testăm pentru implementare. Fermierii trebuie să știe că acest program de plantare de păduri va funcționa într-un mod similar cu programul APIA de plăți pe hectar. Fiecare fermier va putea să identifice terenul pe care vrea să înființeze această pădure, va avea condițiile de îndeplinit în funcție de zonă, regiune, specie; din aceste opțiuni vor rezulta câteva documente de analiză care trebuie aprobate de Garda Forestieră. Totul se va derula într-un sistem informatic, toate documentele online. Programul va fi gata undeva la începutul lunii februarie și dacă reușim să primim în scurt timp ok-ul de la Comisie, în martie s-ar putea să îl și pornim”, a precizat Tanczos Barna în direct la AGRO TV.