Schemă de plată suplimentară pentru fermieri! Premierul Ciucă intervine la MADR

După ce Ministerul Agriculturii a încurcat calculele pentru ajutorul COVID în sectoarele suin și avicol, rămânând cu zeci de milioane de lei necheltuite, se pare că premierul Nicolae Ciucă vrea să remedieze situația pe ultima sută de metri, la insistențele președintelui Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat.

Parlamentarul a explicat în emisiunea ”Agricultura la Raport” care a fost problema la schema de plată inițială și cum ar putea fi rezolvată.

”Astăzi, APIA a făcut plata pe Ordonanța 51. Din păcate, calculele făcute în cadrul ordonanței au fost greșite. Nu căutăm vinovați, căutăm să rezolvăm situația. Ar trebui să înțeleagă și angajații din Ministerul Agriculturii, în special secretarul de stat responsabil pentru sectorul zootehnic, astfel încât aceste calcule să fie transmise și către asociații, astfel încât să fie predictibile.

Vedeți, am reușit în cadrul comisiilor reunite să aprobăm un buget pentru acest cadru temporar, care va expira pe 30 iunie; o sumă semnificativă și care nu salvează întocmai, dar poate da o gură de oxigen sectoarelor avicol și suin. Din nefericire, am rămas cu banii necheltuiți. Cred că aproximativ 14 milioane de lei vor rămâne la sectorul suin și aproximativ 10 milioane de lei la sectorul avicol. L-am informat pe premier și m-a asigurat că va fi întotdeauna alături de agricultură și de sectorul zootehnic.

Și-a luat angajamentul, și așa cum îl cunosc este un om de cuvânt, că va transmite un semnal către Ministerul Agriculturii, astfel încât pe ultimii 50 de metri, România să notifice Comisia Europeană pe regulamentul 467, cel cu scheme de ajutor pe cadru temporar pentru situația din Ucraina, astfel încât și sectorul suin și cel avicol să fie introduse pe lista sectoarelor care pot beneficia de o schemă de ajutor. Este adevărat că din nou este pe repede înainte, dar am văzut deschidere din partea colegilor din minister, pentru că își recunosc și ei greșeala. (…) Mai există o speranță să reușească ministerul să depună această schemă de ajutor, urmând ca ulterior să apară și o Hotărâre de Guvern cu privire la schemă.

Spre deosebire de Ordonanța 51, vreau să le spun de pe acum fermierilor că e puțin diferit, în sensul că acest ajutor va trebui justificat prin anumite cheltuieli realizate în această perioadă, din februarie până în iulie 2022”, a precizat George Scarlat pentru AGRO TV.

- Publicitate -

Reamintim că în cursul zilei de ieri, APIA a anunțat efectuarea plăților aferente schemelor de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele bovin, suin și avicol.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole