21 aprilie 2021 - 17:14

Scarlat (MADR): ”Vrem sa sustinem performanta, nu doar numarul de capete”

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vrea să sprijine performanța în ceea ce privește programele de ameliorare, nu doar numărul de capete de animale, spusține secretarul de stat MADR, George Scarlat. Invitatul lui Ovidiu Ghinea în ediția de miercuri a emisiunii ”Agricultura la Raport” a răspuns întrebărilor fermierilor din platou, făcând următoarele precizări:

”Astăzi, viziunea ministerului pentru noul Program Național Strategic este să nu mai sprijinim doar ceea ce înseamnă cap de animal, sume și atât, ci vrem să direct pe producție de carne și de lapte. S-au cheltuit atât de mulți bani pe programele de ameliorare, venite întocmai pentru a aduce progres genetic în șeptel și în general în sectorul de bovine.

Este un caz mai fericit sectorul de bovine, pentru că acolo chiar s-au făcut performanțe. (…) Din păcate, în abatoarele din românia, avem sacrificate doar bovina aceea care este adultă, preforma, nu cea care provine dintr-un program de ameliorare cu adevărat, pentru că prețul și piața în România nu sunt pregătite. Românul nu are nici puterea de cumpărare și nici cultura de a consuma carne de vită de calitate.

La bovină nu s-a văzut același trend ca la porc. În continuare, la clasa E, avem sacrificate câteva sute de animale, iar acest trend este în scădere în ultimii ani pe calitatea I. Cele mai multe animale sunt în calitatea IV și V, de ordinul sutelor de mii de capete sacrificate. De aici am tras concluzia că trebuie să venim cu programe de sprijin pe ce înseamnă genotipare adevărată, adică cel care are registru de rasă să facă ameliorare așa cum este programul autorizat de ANZ, nu doar să luăm banii pe hârtie”, a precizat George Scarlat pentru AGRO TV.