15 mai 2021 - 19:42

Scarlat, avertizari pentru fermieri: ”O sa vin personal in control”

Secretarul de stat MADR George Scarlat va veni personal să-i controleze pe crescătorii de animale care se ocupă cu ameliorare! Anunțul a fost făcut în direct la AGRO TV, oficialul susținând că există multe reclamații din parte fermierilor, care se plâng că unii crescători fraudează sistemul.

”Vă anunț public că eu o să fiu cel care o să vină în control la toate asociațiile, dacă voi fi în Ministerul Agriculturii până la data de 31 august, să vedem într-adevăr unde există progresul. Pentru că există progres genetic și multe dintre asociații și-au făcut treaba, dar sunt și asociații care nu-și fac treaba. Asta nu o sesizez eu în Ministerul Agriculturii, asta mi-o sesizează sutele de fermieri din țară, ciobani”, a declarat Scarlat.

Fermierul Popa Gheorghe, prezent în platoul AGRO TV, la emisiunea ”Agricultura la Raport”, i-a dat următoarea replică oficialului MADR: ”Domnule ministru, nu vrem să ne-o luați în nume de rău, dar haideți să terminăm cu cei care cumpără certificate și chestii de genul ăsta. Aceasta este o propagandă care lovește și în noi, crescătorii care ne facem într-adevăr lucrările genetice și, după cum vedeți, suntem cam în pierdere acum. Eu, care fac genetică la ora actuală, plătesc și controlul din acei bani, din sprijinul cuplat. Dumneavoastră aveți un ordin dat ca cei care cumpără berbeci de la noi cu certificat de origine, nu contează în ce rasă îi bagă, interesul este doar să-și ia banii. Aici ar trebui să clarificăm situațiile. Cei care fac genetică, să facă genetică, iar cei care fac producție, să facă producție.”

La rândul său, George Scarlat a venit cu mai multe precizări: ”Din păcate, în rândul fermierilor sunt oameni care fraudează. Nu spun că sunt majoritari, dar există. Ne vin sesizări la minister, sunt fermieri care ne-au cerut inclusiv să găsim o altă formă de sprijin, pentru valoarea adăugată prin ce s-a obținut prin ameliorare este minimă, comparativ cu efortul financiar.”