25 octombrie 2021 - 20:06

SCĂPĂM de PPA?! Vietnam aproape de finalizarea unui vaccin încă de anul acesta

Cursa pentru găsirea unui vaccin împotriva pestei porcine africane (PPA) continuă pe tot globul. China, Vietnam, SUA și Australia au laboratoare care concurează pentru a găsi un vaccin propriu, care să poată fi dezvoltat și distribuit la prețuri accesibile și în siguranță.

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din Vietnam, Nguyen Xuan Cuong, a anunțat in noiembrie 2020 că Vietnamul ar putea avea un vaccin încă din 2021, după rezultatele optimiste ale testelor la scară mică.

Țara a reușit să izoleze și să formeze o bancă a virusului PPA în Vietnam, ca bază pentru cercetări viitoare, relatează VNExpress.

„Testele inițiale ale vaccinului la scară mică au oferit rezultate optimiste. Potrivit rapoartelor experților și companiilor responsabile de transferul de tehnologie, Vietnam ar putea avea un vaccin împotriva pestei porcine africane până în al treilea trimestru al anului 2021, dacă condițiile o permit”, a spus Cuong.

În plus, articolul susținea că instituțiile de cercetare au dezvoltat, de asemenea, o linie de genetică porcină cu anticorpi împotriva virusului PPA, de la 85 de porci care au supraviețuit în focare majore. Potrivit lui Cuong, ministerul agriculturii sprijină modelele agricole care utilizează produse biologice și consideră că rasele rezistente la boli s-ar dovedi a fi un factor important în tratarea PPA.

Oamenii de știință lucrează, de asemenea, la secvențierea genelor virusului pentru cercetare, efectuând studii epidemiologice pentru a crea proceduri de biosecuritate și metode de prevenire a bolilor, și au realizat produse naturiste utilizate în creșterea porcilor, pentru a-și spori sistemul imunitar și a reduce bolile, relatează VNExpress.

Vietnam își mărește treptat efectivele de porci, în încercarea de a reaproviziona fermele comerciale.
”Prețul pentru reproducători a fost continuu ridicat de la începutul anului 2020, astfel încât repopularea este concentrată în principal în ferme mari”, informează Paul A. Anderson, director general Asia de Sud-Est / director de vânzări internaționale, Genesus Inc.
Situația se poate schimba în toamna anului acesta, când Vietnamul ar putea fi prima țară din lume care va realiza un vaccin împotriva Pestei Porcine Africane, așa cum afirmă experții.