Scandalul subvențiilor continuă: „Daea și conducerea APIA lansează o dezinformare grosolană”

Europarlamentarul Dacian Cioloș acuză conducerile MADR și APIA de dezinformare cu privire la plata subvențiilor pentru agricultura ecologică și măsurile de agro-mediu și climă aferente anului trecut și solicită în continuarea demisia/demiterea ministrului Petre Daea.

Cioloș susține că niciun beneficiar nu și-a primit încă banii cuveniți prin cele două măsuri și atrage atenția că doar autorizarea la plată nu îi ajută cu nimic pe fermierii români dacă nu au și banii necesari continuării activității, fiind condamnați, astfel, la faliment.

„După ce i-am cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își asume răspunderea și să rezolve problema cu subvențiile din fondurile europene pentru agricultură ecologică și agro-mediu, care nu sunt încă plătite, am citit o reacție foarte lungă din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Din comunicatul MADR reiese că în România totul este bine și frumos în agricultură, că suntem în grafic cu toate și că treaba zbârnâie sub conducerea domnului Daea. Realitatea este exact pe dos.

Pe scurt, răspunsul Ministerului este că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat pentru plată aproape 126 de milioane de euro. Dacă situația nu ar fi așa gravă, reacția mi s-ar părea chiar înduioșătoare. Domnul Daea și conducerea APIA uită probabil că înțeleg destul de bine cum funcționează sistemul de plată a subvențiilor europene și lansează o dezinformare grosolană.

De aceea îi solicit ministrului Daea trei lucruri:

- Publicitate -

– Să clarifice public nu câte plăți au fost autorizate pentru plată, ci câte au fost plătite efectiv. Câți fermieri au primit subvenția eco pentru cererea din 2022? Degeaba sunt autorizate plățile, dacă modulele informatice care trimit banii în conturile fermierilor nu sunt gata. Pe fermieri nu-i încălzește să știe că au primit autorizare de plată, dacă nu au primit un ban în cont.

– Să clarifice public ce face în privința ajutoarelor pentru fermierii afectați de seceta de anul trecut*. Îmi pare că «a uitat» să răspundă la asta. Studii realizate la nivel european arată că e foarte posibil să ne aștepte încă o vară secetoasă, ceea ce, în condițiile date, cu creșteri de prețuri uriașe la îngrășăminte, furaje și energie, pentru mulți dintre fermieri va însemna un singur lucru: falimentul.

– Să anunțe public că a venit vremea să lase pe altcineva la conducerea Ministerului Agriculturii.

Altcumva, îi reamintesc președintelui PSD, Marcel Ciolacu, că ține în funcție un ministru incompetent, incapabil să facă față provocărilor cu care se confruntă România în domeniul agricol. După nici măcar un an la conducerea MADR, viitorul fost ministru Daea reușește contraperformanța de a duce sectorul agricol al României într-o situație de nereparat”, scrie Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

8 COMENTARII

  1. Adevărat nu sa primit nici un leu pe m10/m11 iar directorul Apia alt mincinos ca si ministrul Daia a zis ca la începutul luni Februarie primim bani …

  2. Are dreptate domnul Ciolos, cu toate că nici el nu a făcut mare brânză prin guvern,dar macar are viziune occidentală. Cât despre domnul ministru Daea nu avem ce să zicem,este depășit de situație,viziune și comportament
    din epoca de aur. Locul lui este prin Bielorusia sau Rusia unde mai sunt astfel de practici.

  3. In judetul Teleorman s a platit eco, de cateva zile, iar din august pana acum am plătit dobanda la banca pentru ca am luat credit punte.
    Este adevarat ca referitor la despagubile de seceta nu se mai spune nimic, desi se anuntase ca aceasta suma este bugetata pe 2023.
    Ciudat este ca marile organizatii, asociatii la nivel national ale fermierilor nu mobilizeaza lumea sa iasa in strada.
    Cum este posibil ca nimeni sa nu reactioneze, sa se pastreze calmul cand toata lumea este inflamata, blocata cu aceste oscilatii ale preturilor la carburanti, ingrasamnite, pesticide.
    Cum vom calcula pretul cerealelor la vanzare cand in toamna am cumparat motorina cu 9 ron, ingrasmainte cu 5-6000 ron /tona, pesticide mai mati cu peste 30 % fata de anul 2022.

    Bulgarii blocheaza strada, polonezii la fel, ucraina isi largeste canalul sa navigheze mai usor.

    Noi dormim in bocanci.
    Noapte buna, tuturor.

  4. Nu s-au dat diferența de 30%la scz, ant nici nu mai vorbesc+ ecologicul nimic, măcar dacă era plătit laptele . Multă vorbăraie și atât ajungem să mâncăm gândaci.

  5. Nu am primit niciun leu pe ecologie. Suntem mintiti de acest co.unis. expirat. O fi el fost agricultor, dar altele sunt vremurile,ar trebui sa fie inlocuit ca de buna voie nu pleaca. Trebuia de mult rezolvata problema fertilizatorilor, atat pe agricultura clasica cat si pe eco, unde desi sunt,exista teoretic produse, ele sunt inaccesibile in unele areale si nu pt. suprafete mari si preturi accesibile. Nu poti cumpara pt. Suprafete de 5-20 ha produse vandute la pliculete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole