Scandal URIAȘ cu fonduri europene sau cum APIA a fost „ușurată” cu peste 1 milion lei!

În ultima perioadă, aproape că nu este zi când procurorii anticorupție să nu raporteze cazuri noi de infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului și a complicității.

De această dată, Biroul de Informare și Relații Publice al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a dat publicității o sinteză a cauzelor finalizate de procurori în luna martie 2021, prin care au fost trimiși în judecată 21 inculpați prin șapte rechizitorii și șase acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Un caz „cu greutate” este și cel al săvârșirii unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului și a complicității.

Concret, procurorii din cadrul DNA, Serviciul teritorial Bacău, au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a trei inculpați.

Mai exact, în cursul anului 2013, doi dintre inculpați, persoane fizice, și unul dintre ei, în calitate de reprezentant, respectiv președinte al Asociației Agro-zootehnice Nemira, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe înscrisuri false (declarații, angajamente, etc.) în scopul de a obține în mod injust, în cadrul Schemei de plăți directe pe suprafață, a plăților compensatorii pentru zonă defavorizată montană, precum și în cadrul plăților pentru agromediu, sume de bani din bugetul național și al Uniunii Europene.

„Prin aceste demersuri, cei trei inculpați ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 800.020 lei. În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 712.316 lei, nerecuperată până în prezent”, se menționează în informarea DNA.

În același document, procurorii DNA precizează că, în prezența avocaților aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora.

Concret, în cazul celor două persoane fizice, pedeapsa aplicată este de un an și opt luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și și interzicerea, pe o perioadă de un an și opt luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

În cazul Asociației Agro-zootehnice Nemira, pedeapsa este de 13.500 lei amendă și pedeapsa complementară a afișării hotărârii de condamnare în extras la sediul inculpatei pentru o perioadă de două luni.

APIA pierde peste 120.000 lei în Galați

În cadrul aceluiași raport, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 2015-2019, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), mai multe documente false și inexacte (contracte de arendă) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în cuantum total de 120.534 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă. În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, au scris procurorii în nota de fundamentare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole