SCANDAL LA DRAGALINA DIN CAUZA PPA. LOCALNICII SUNT SPERIATI DE POSIBILITATEA CONTAMINARII APEI FREATICE

In data de 16 septembrie, autorităţile au confirmat existenţa unui focar de pestă porcină africană la complexul din Dragalina,  judetul Calarasi, care adăposteşte 20.700 de animale. Conform legii, unitatea a fost închisă pentru a împiedica răspândirea virusului. Cei aproximativ 280 de angajaţi au rămas în fermă, administratorii asigurându-le acolo toate condiţiile de locuit până la remedierea situaţiei.

Lucratori de la DSV, ajutati de militari, sunt la fata locului si asteapta sa inceapa actiunea de ingropare a lesurilor celor aproape 21.000 de porci existenti in ferma din Dragalina, care urmeaza sa fie sacrificati azi.

Este o actiune extreme de disputata in randul localnicilor. Acestia se tem ca vor avea de suferit din cauza probabilitatii contaminarii apei freatice care este foarte aproape de suprafata, in centrul localitatii ajungand chiar pana la 1,5 m. Fantanile alimentate din panza freatica reprezinta singura sursa de apa a locuitorilor comunei.

Procedura standard de ingropare a animalelor sacrificate se face după reguli bine definite. Groapa este acoperita cu o folie de plastic, peste care se toarnă un strat de nisip şi unul de argilă de minimum 40 de centimetri. După ce se presară şi materiale absorbante, porcii sunt plasaţi în groapă. Peste ei se toarnă var nestins, alt strat de argilă, o folie de plastic şi un strat de pământ cu o înălţime cuprinsă între 1,5 şi doi metri.

Legea mai prevede ca între fundul gropii şi stratul de pânză freatică  să fie o distanţă de minim doi metri.

Localnicii spun ca ar fi de preferat ca porcii sa fie incinerati, insa cum nu exista o astfel de posibilitate, este de inteles ingrijorarea pe care acestia o manifesta la adresa actiunii autoritatilor.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult