Potrivit Directiei Judetene Agricole Buzau, din cauza secetei din aceasta vara, productia de dovleci va fi mai scazuta in acest an cu cca 40 %. Astfel, daca in anul 2018 productia a fost in medie de 35 de tone la hectar, in aceasta toamna, fermierii nu vor strânge de pe suprafețele cultivate decât, cel mult, 20 de tone.
Acest lucru a făcut ca prețul dovlecilor să crească spectaculos, atât la poarta fermei, cât și în piețele din România.
După cum se știe, dovlecii au întrebuințări multiple. În primul rând, este vorba despre utilizarea în patiserie și cofetării sau în HoReCa, fiind un produs inclus în unele rețete.
Apoi, dovlecii pot fi folosiți ca adaos nutrițional pentru hrana animalelor din fermă. Nu în ultimul rând, ei pot fi utilizați în mod industrializat, la fabricarea dulcețurilor sau de sucuri naturale.
În această privință, putem aminti că, la Facultatea de Chimie Alimentară a Universității din Galați, la stația pilot cu care este dodată cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior din domeniul alimentar din România, încă de acum cinci ani, studenții coordonați de cadrele didactice de acolo au stabilit o metodologie deosebită pentru fabricarea sucului natural de dovleci.