Ordonanţa militară care a impus restricţii de circulaţie pentru a limita răspândirea coronavirusului a golit străzile oraşelor. Retraşi în apartamentele de bloc, orădenii întorşi de la muncă, cei nevoiţi să intre în concediu de odihnă ori chiar în şomaj tehnic îşi omoară timpul la televizor sau pe internet, informeaza ebihoreanul.ro.Cei mai norocoşi, însă, au fugit la ţară.
„În sat nu stai închis între patru pereţi, mai sapi în grădină, mai crapi un lemn, mai repari ceva la casă. Tot timpul ai ce face”, explică un orădeanul.
Săptămâna trecută, uliţele din comunele bihorene erau cu preponderenţă goale. Echipaje de Poliţie au trecut cu maşinile peste tot, emiţând din difuzoare, îndemnuri ca oamenii să stea în casă.
De fapt, sătenii nici nu mai au de ce ieşi.
„Străzile s-au golit a doua zi după ce s-a dat ordonanţa prin care s-au închis barurile şi s-au limitat grupurile la maximum trei persoane. De atunci fiecare stă la casa lui”, spune şi primarul comunei Cociuba Mare, Mihai Sferle.
În majoritatea satelor, ABC-urile funcţionează cu program redus, de numai câteva ore, şi cu număr limitat la 3-5 cumpărători care pot intra simultan. În Ineu, de exemplu, localnicii nu mai trebuie să iasă nici măcar după pâine. De săptămâna trecută, administratorul unui magazin livrează alimente în toată comuna pe bază de comandă telefonică.
Şi în cea mai bogată comună din judeţ localnicii s-au retras îndărătul porţilor.
„Nu te mai loveşti de oameni pe stradă. O parte din localnici au lăsat până şi naveta şi îşi văd de grădinile lor. Mulţi orădeni care au proprietăţi prin sate au venit să lucreze pământul, că nu se ştie ce va fi”, zice primarul din Sânmartin, Cristian Laza.
Adevărul e că mulţi orădeni profită de faptul că ordonanţa militară nu a limitat deplasările pentru munci agricole, chiar şi atunci când se desfăşoară în alte localităţi. E logic, aşadar, că decât să stea închişi între patru pereţi, oamenii preferă să muncească în propriile grădini.
„Acuma e momentul să faci curat, să stropeşti pomii ori să sapi grădina”, spune orădeanul Gheorghe Bulzan, proprietarul unei gospodării din Nojorid.
După luni sau poate ani de trai comod în faţa televizorului, orăşenii redescoperă frumuseţea şi avantajele muncii la ţară.
„Ajutorul orădenilor, care brusc au timp liber, este mană cerească pentru bătrânii de la sate. Şi apoi, producţia pentru uz propriu îi va ajuta pe mulţi să treacă peste criza care se anunţă”, spune şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.
Migraţia la sate a crescut comenzile inclusiv în domeniul materialelor de construcţii. La casieriile magazinelor de profil cumpărătorii fac cozi cât e ziua de lungă.
„Cei care au timp liber şi ceva bănuţi încearcă să mai construiască şi să repare ceva pe lângă casă”, relatează proprietarul unui magazin de materiale de construcţii şi chimicale pentru agricultură.
În ultima săptămână, vânzările i-au crescut cu peste 10%.
„După ultima ordonanţă militară, lumea s-a temut cam două zile să iasă din casă, dar acum vine după materiale. Cel mai bine trece fierul, plasa sudată, cărămida, bolţarii şi dispersitul”, afirmă patronul.
Cumpărătorii vor să se aprovizioneze cu materiale deoarece o parte din producători şi magazinele de profil anunţă sistarea vânzărilor.
„Fiecare încearcă să îşi protejeze angajaţii şi să evite prejudiciile de imagine dacă se îmbolnăveşte cineva”, spune Ioan Lăzău, directorul unei firme producătoare de materiale de construcţii.
La fel ca multe alte companii de pe piaţă, în ultimele săptămâni firma şi-a pus în funcţiune un sistem de consiliere a clienţilor la distanţă şi de livrare a materialelor la domiciliu. Măsura a fost luată pentru cei care încearcă să îşi amenajeze la ţară confortul cu care s-au obişnuit la oraş şi de care, deocamdată, s-au văzut lipsiţi. În schimb, ce vor face acum rămâne bun făcut şi peste ani şi va prinde la fel de bine…
Redactor: Cristina Ciobanu