28 mai 2022 - 12:33

Sătenii se înghesuie la vaccinare. Centre noi în mediul rural

Deschise de puțin timp în mediul rural, centrele de vaccinare au fost pline zi de zi. De la începutul săptămânii, în județul Iași au devenit funcționale încă 8 fluxuri de vaccinare. De altfel putem spune că de-acum și cei din mediul rural ieșean se pot vaccina.

Sunt centre de vaccinare la Ciurea, Rediu, Vlădeni, Țibănești dar și la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore. T. Popa.

Aceste noi 8 fluxuri de vaccinare care funcționa de  astăzi se adaugă celor 19 fluxuri din cele 17 centre de vaccinare deja existente de la debutul etapei a II-a a vaccinării (15 ianuarie 2021).

Așadar în județul Iași vor funcționa în total 27 de fluxuri în 23 de centre de vaccinare.

De exemplu, Căminul cultural din Ciurea a devenit centru de vaccinare pentru locuitorii din zonă. Aceștia așteptau de mult timp să facă vaccinul pentru că localitatea a fost în carantină și așa spun ei dar și medicii, că se simt mai în siguranță.

Ziua de astăzi 42 de pacienți așteptăm și în următoarele zile sunt. Cum au reacționat primii. Au venit cu emoție, i-am încurajat, totul a decurs bine. Cu siguranță vor povesti mai departe și pacienții vor prinde curaj.” spune medicul Mihaela Georgescu care vine zilnic de la Iași și coordonează centrul de vaccinare. Spune că este impresionantă de bună organizare și de atitudinea celor care au ales să se imunizeze. 

La centrul de vaccinare de la Ciurea de la căminul cultural vin zilnic 2 medici, 4 asistente medicale și 2 registratori. Din cei 8, 7 primesc pe oră sume printr-un contract semnat cu primăria. Singurul care nu primește spor pentru activitate de coordonare este șeful centrului. 

Maftei Alexandru are 53 de ani și lucrează la Clubul de rugby din Iași dar locuiește în comuna Ciurea. A aflat multe vaccin și eficiența lui de la copii și astfel încrederea a fost mai mare. Abia aștepta ziua în care să îi vină rândul la vaccin.

A completat fișa, i s-a luat tensiunea și a făcul vaccinul iar acum abia așteaptă să își vadă nepotul de un an și câteva luni.

„Mă simt bine, sunt bucuros că l-am făcut, că avem un nepoțelul de un an și, îl protejăm, toată familia facem vaccinul.” spune bărbatul. 

Soția sa, Luminița discută cu unul dintre medici despre afecțiunile pe care le are și parcurge pașii exact așa cum fac toți cei care vin la vaccinare.

Pînă acum totul se desfășoară conform programării, spun medicii, care discută cu fiecare în parte și constată că nu sunt nici un fel de probleme după prima doză de vaccin. Sătenii vin în fiecare centru de la sate și spun că au încredere că poate fi mai bine, pe viitor. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.