SATELE SIBIENE, ÎN PERICOL

O grupare din Transilvania protestează față de intervențiile Electrica din zona Sibiului. Reprezentanții acesteia spun că mai multe „case istorice de valoare din Transilvania sunt desfigurate prin instalarea ilegală a unor contoare electrice pe fațadele clădirilor din secolele XVIII si XIX din satele Hoghilag, Marpod, Saros pe Tarnave precum și în alte sate din Transilvania.”

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI

Lucrările sunt realizate de Filială de Distribuție a Energiei Electrice ‘Electrică Distribuție Transilvania Sud’, Brașov, prin intermediul unei firme contractate. Primarul comunei Hoghilag și proprietarii clădirilor din cele trei sate nu au fost consultați cu privire la poziționarea și modul de instalare a contoarelor si se opun acestor intervenții deoarece sunt realizate într-un mod extrem de neglijent și destructiv, afectând uneori chiar integritatea structurală a clădirilor.

„Pentru toate comunitățile rurale, patrimoniul cultural și peisajul pitoresc reprezintă șanse unice de dezvoltare economică. Orice intervenție care afectează caracterul autentic al satelor scade valoarea proprietăților și pune în pericol prosperitatea viitoare a locuitorilor acestora”, spun protestatarii din Federația TransylvaniaNet.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

Alertați de către primari și localnici, membrii Federației TransylvaNet trag un semnal de alarmă pe această cale și cer oprirea imediată a acestor acte de vandalism. De asemenea, se cere și o investigație cu privire la cauzele si persoanele responsabile pentru această agresiune la adresa patrimoniului național al României.

Federația TransylvaNet a transmis deja o petiție tuturor senatorilor și deputaților de Sibiu precum și următoarelor instituții: Parlamentul României; excelenta sa, presedintele României; Primul Ministrul României; Comisia Europeană; Ministerul Culturii și Identității Naționale, Comisia Națională a Monumentelor Istorice; Institutul Național al Patrimoniului; Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice; Agenția Națională a Ariilor Protejate; Delegația Unesco București, Consiliul Județean Sibiu, DJC Sibiu, Inspectoratul de Stat în Construcții precum și Electrică Distribuție Transilvania Sud.

Potrivit legii 422/ 2001, orice lucrări de construcții — inclusiv cele de modernizare a instalațiilor electrice — care aduc modificări substanței istorice sau aspectului clădirii, trebuie avizatede cătreMinisterul Culturii.

Este esențial ca ‘Electrica Distributie Transilvania Sud’ să înțeleagă necesitatea adoptării unei solutii optime pentru instalarea contoarelor electrice fără a distruge valoarea arhitecturală și de patrimoniu a acestor localități istorice, soluții ce au fost deja oferite de către membri TransylvaNet în intervenții anterioare.

Precedente în județul Brașov — 120 de clădiri distruse

În anul 2008, Fundația Mihai Eminescu Trust — membru TransylvaNet și un număr de 54 de alte instituții și persoane au sesizat o încălcare gravă a legislației de protecție a monumentelor istorice prin instalarea unor contoare electrice pe fatadele unor case cu valoare de patrimoniu din satele Crit, Mesendorf și Bunești din jud. Brașov. În urma acestor sesizări, ‘Electrica Distributie Transilvania Sud’ a fost de acord să transfere contoarele deja instalate, de pe fațadele caselor monument istoric, în interiorul curților, costul mutării contoarelor fiind suportat de societatea Electrica, iar Fundatia Mihai Eminescu Trust oferindu-se să refacă, din fonduri proprii, cele 120 de fațade deteriorate.

Mai mult, în urma acestui caz, Fundatia Mihai Eminescu Trust — membru TransylvaNet, Asociatia ‘Arhitectură. Restaurare. Arheologie’ și Primăria Comunei Bunesti au organizat o campanie de informare adresată autorităților locale si altor societăți furnizoare de utilități publice, în vederea găsirii si promovării unor solutii de modernizare a infrastructurii care să nu afecteze valoarea de patrimoniu a clădirilor.

Din păcate, după nici 10 ani de la acest caz, ‘Electrica Distribuție Transilvania Sud’ a renunțat la instalarea contoarelor electrice în interiorul curților, în nișe speciale, revenind la instalarea acestora direct pe fațadele clădirilor, distrugând astfel valori de patrimoniu foarte importante, se mai arată în comunicatul trimis de membrii asociației

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole