16 octombrie 2021 - 23:39

Sărbătorile se lasă cu sute amenzi. ANSVSA efectuează controale ”la sânge”

În perioada 21.03.2021 – 07.04.2021, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel național, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în:

  • 4.056 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, măcelării, pescării, unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare, centre prelucrare lapte integrate în cadrul exploataţiei);
  • 1.404 mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii;
  • 57 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine la nivelul cărora au fost sacrificate 52.758 de capete tineret ovine/caprine;
  • 9 spaţii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor și iezilor la nivelul pieţelor (1 Caras Severin, 1 Covasna, 5 Harghita, 1 Hunedoara, 1 Iasi), în care au fost sacrificate 545 de capete tineret ovine/caprine;

În intervalul 21.03.- 07.04.2021, potrivit ANSVSA, în România au fost sacrificați în total 53.303 de miei și iezi.

Deficienţele constatate de inspectorii Autorității, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 269 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 1.099.135 de lei, emiterea a 5 ordonanțe privind suspendarea temporară a activității și a 8 ordonanțe privind interzicerea desfășurării activității unor unități.

De asemenea, au fost aplicate măsuri de reținere oficială și au fost dirijate către unități de neutralizare 1.331 de kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Dintre neconformităţile constatate și sancţionate pot fi menţionate următoarele:

  • desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar;
  • deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare;
  • etichetare necorespunzătoare;
  • lipsa implementării corespunzătoare a programul de autocontrol;
  • lipsa monitorizării temperaturii în depozit;
  • utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor;
  • deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

Controalele ANSVSA cu această tematică sunt în desfășurare, urmând ca rezultatul final al acestor acțiuni să fie prezentat într-o comunicare ulterioară.

ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziționarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unități sau spații aflate sub control sanitar veterinar, cu respectarea măsurilor de distanțare socială privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusului Covid-19.

Reamintim tuturor cetățenilor numărul de Call- Center al instituției 0800.826.787, unde pot fi sesizate nereguli din domeniul siguranței alimentelor, serviciu telefonic gratuit, apelabil din orice rețea de telefonie.