24 mai 2022 - 23:50

Sarbatoarea care celebreaza cel mai harnic gospodar

Întâlnit și în zilele noastre în anumite sate din Bistrița Năsăud și Maramureș, Tânjaua este un obicei ceremonial agrar spectaculos, care se desfășoară în ziua de Sângorez.

Organizat în cinstea celui mai harnic gospodar (în cele mai multe cazuri fiind aleasă prima persoană care ieșea la arat dar ținându-se în același timp seama și de calitățile morale ale acesteia), Tânjaua de pe Mara (fiind și cea mai populară), are loc în satul Hoteni, din comuna Ocna Șugatag, devenit celebru pentru Tânja sa, ocazie de enormă mândrie pentru hoterani și de organizarea unei sărbători agrare pline de veselie și voie bună.

Obiceiul se derula prin alcătuirea unei procesiuni, la care toți sătenii erau întotdeauna prezenți, îmbrăcați în straie de sărbătoare, cu tânjale (piese care intră în alcătuirea carului) şi juguri împodobite în mod deosebit cu diverse flori și ramuri. Astfel, cel ales era dus la râu, pe o teleguţă, era udat cu apă pe faţă și se rosteau invocaţii pentru dobândirea unei recolte bogate. În cele din urmă, acesta invita constătenii în gospodăria lui pentru a îi ospăta pe cinste.

Ceremonialul de față cu semnficaţii agrare era parte a unor ritualuri complexe de fertilitate, care doreau să asigure, în credinţele populare, recoltele bogate pe toată perioada anului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.