,,Săptămâna Agricolă’’ vă aduce sinteza ultimelor zile, privind cele mai importante subiecte din lumea agricolă și din industria zootehnică, ,,culese’’ și oferite fermierilor din toată țara. În următoarele rânduri vom afla deciziile autorităților legate de ordonanțele 4 și 7, noi informații despre criza PMR (Pesta Micilor Rumegătoare) și prognozele specialiștilor despre cultura de rapiță.
Începem rezumatul acestei săptămâni cu un subiect analizat și dezbătut în tot sectorul, de către toți actorii implicați în industria agricolă, anume ordonanțele 4 și 7. Autoritățile statului, fermierii, distribuitorii de inputuri agricole și reprezentanții sistemului bancar au ajuns la un consens privind gestionarea datoriilor fermierilor afectați de seceta pedologică, fenomen meteorologic care a devastat agricultura autohtonă în ultimii ani. În acest sens, Asociația Input Agro România a făcut un anunț privind rezultatul final al ultimelor întâlniri de la MADR. Cu această ocazie, reamintim, pe scurt, câteva dintre noile hotărâri: ,,Am susținut în primul rând accesul la finanțare pentru fermierii români, iar noul program Creditul Fermierului, cu modificările adoptate prin ordonanța nr.7, le va oferi sprijinul financiar pentru a-și putea achita datoriile către furnizori și pentru a-și continua activitatea de producție și în 2025 […]Prin urmare, am propus și am agreat ca fermierii care își vor plăti obligațiile de plată restante aferente contractelor aflate în derulare până la data de 31.12.2024 să primească integral reducerile comerciale stabilite prin contract, fără ca noi, distribuitorii, să percem alte prin dobânzi, penalități sau majorări, urmând ca acest sistem să se aplice pe tot lanțul comercial’’.
Suspendarea executării silite sau a altor măsuri de recuperare va fi pusă în practică până la data de 01.08.2025, pentru a asigura o bună gestiune a anului agricol 2024/2025. Nu în ultimul rând, criteriile de eligibilitate pentru fermieri sunt de 50% grad mediu de calamitate a culturilor înscrise în procesele verbale de constatare a calamității, iar transferurile patrimoniale vor fi interzise pe durata punerii în practică a OUG nr 4/2024.
Dacă aceste ordonanțe au reprezentat cel mai fierbinte subiect în industria agricolă, mai ales în ultimele zile, Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) încă își mai face simțită prezența în sectorul zootehnic. Conform raportului oferit de către ANSVSA, se pare că pe 27 septembrie 2024, în România mai erau doar 24 de focare active, anume 7 în județul Timiș și 17 în județul Tulcea. Așadar, a fost constatată o îmbunătățire a situației, dar măsurile de gestionare a PMR impuse de către autorități rămân încă în vigoare.
Înainte de a ne apropria de sfârșitul sintezei acestei săptămâni, ne vom îndrepta atenția către piața cerealelor, unde specialiștii au anunțat că va fi un sezon record la rapiță. Foarte mulți fermieri și-au îndreptat atenția către această cultură, iar prognozele arată 850.000 de hectare însămânțate cu rapiță anul acesta, conform declarațiilor lui Cezar Gheorghe, fondator AGRI Column.
,,Rapița este asociată cu soia, uleiul de soia, uleiul de palmier, canola canadiană, precum și cu petrolul. Jocul între cele menționate o urcă și coboară, fără a putea depăși o limită, și anume 470 de euro/tonă indicație Euronext noiembrie 2024. Și încă nu este momentul de reviriment pentru rapiță; va fi mult mai târziu, începând din noiembrie, după cum arată analizele noastre’’, a declarat Cezar Gheorghe pentru Agrojurnal.
Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 30.09.2024-6.10.2024.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că valorile termice vor fi ușor mai scăzute decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice, estice și local în cele centrale, dar și ușor deficitare în cele vestice și nord-vestice.
Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:
https://agro-tv.ro/asociatia-input-agro-romania-acord-cu-ministerul-agriculturii-pentru-fermierii-afectati-de-seceta/
https://agro-tv.ro/ce-a-mai-ramas-de-pesta-micilor-rumegatoare-la-ansvsa/
https://agro-tv.ro/urmeaza-un-sezon-record-la-rapita-pretul-in-portul-constanta/