25 ianuarie 2022 - 09:19

O nouă șansă de a vinde în supermarket-uri pentru legumicultori

Un lanț de supermarket-uri a lansat programul „Proaspete de la noi” pentru legumicultori români. Prin acest parteneriat, fermierii vor putea livra fructele și legumele produse direct către clienții retailerului. Fermierii încadrați în program află din timp care sunt preferințele clienților, caracteristicile legumelor și fructelor pe care aceștia le caută și beneficiază de îndrumare și asistență din partea inginerilor horticultori ai lanțului de supermarket-uri, potrivit wall-street.ro.

Fermierii trebuie să parcurgă anumite etape pentru a face parte din program, și anume: înainte de a intra în program, aceștia sunt evaluați de experți ai retailerului. Se face un audit care garantează că au capacitatea de producție și pot controla calitatea producție. Fermierii au parte de monitorizare în timpul producției și de consultanță și sunt efectuate analize la fructele și legumele din program. De asemenea, legumicultorii discuta în permanență cu reprezentanții retailerului despre condițiile de transport ale legumelor și fructelor, astfel încât să nu existe probleme la calitate. În cazul în care un producător nu a respectat calitatea și cantitatea pe care ar trebui să o livreze retailerului, acesta este descalificat și nu va mai putea participa în proiectul „Proaspete de la noi”.

Până în prezent, sunt 90 de legumicultori înscriși în program, dar așteptările sunt de cel puțin 200 de fermieri în câțiva ani. 38 de produse sunt incluse în program, în acest moment.

„Partenerii primesc anumite comenzi din partea supermarket-ului și au garanția că acea cantitate pe care ei o produc va fi cumpărată. Prin programul „Proaspete de la noi” acoperim aproximativ 50% din necesar. Cumpărăm 100% pe perioada de sezon produse din România: 50% prin program și 50% prin alți furnizori români”, a spus Călin Costinaș, directorul general adjunct al lanțului de magazine. Acesta a mai menționat că intenționează ca pe viitor să extindă programul și pentru produsele bio.