Directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Florinel Bîrcă, a fost invitatul lui Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport”, acolo unde a vorbit despre sancțiunile aplicate de instituția pe care o conduce crescătorilor de ovine și asociațiilor care nu respectă regulile impuse de lege.
Potrivit șefului ANZ, încă de la începerea mandatului său au existat mai multe sancțiuni aplicate asociațiilor conducătoare de Registre Genealogice, iar inspecțiile pentru depistarea eventualelor nereguli se desfășoară în permanență.
”Au fost mai multe sancțiuni pe asociațiile conducătoare de Registre Genealogice și asociațiile părți terțe pentru verificarea performanțelor. Au fost sancțiuni de excludere a unor exploatații din programul de ameliorare, de excludere a animalelor din programul de ameliorare și chiar sancțiuni de suspendare a activității pe o anumită perioadă, cu recomandări pentru continuarea ei numai dacă respectă ceea ce au spus inspectorii.
N-aș putea să spun exact care ar fi cea mai mare sancțiune aplicată, dar au fost sancțiuni multiple și părerea mea este că o suspendare a activității pe o anumită perioadă este o sancțiune destul de gravă. (…) Chiar de la începutul mandatului meu am suspendat activitatea unei societăți de ameliorare de ovine din Transilvania. O să urmeze alte verificări în toamna aceasta și se va lua o decizie, dacă va continua sau nu”, a precizat șeful ANZ pentru AGRO TV.
Directorul ANZ a explicat și cum se ajunge la o astfel de decizie, dar și dacă programele de ameliorare desfășurate de o asociație căreia i se retrage acreditarea pot fi preluate de alte asociații.
”Un director general nu ridică o acreditare după bunul lui plac. Există verificări care se fac la fața locului, ia în condițiile în care prin acele verificări se ajunge la concluzia că societatea de ameliorare nu își mai poate desfășura activitatea, nu voi avea nicio opreliște să suspend activitatea. Dar întotdeauna când faci un astfel de lucru, trebuie să te gândești la ce urmează. Haideți să vedem ce urmează: rămâne un program de ameliorare care a fost autorizat de către ANZ, care va trebui dus mai departe de către autoritatea competentă. Ca să preia o altă asociație, trebuie să existe o cerere, un dosar, cineva să verifice asociația respectivă.
O să ne asumăm și anumite decizii de ordinul acesta, însă eu nu mi le-aș dori, pentru că cel care a început un program de ameliorare înseamnă că s-a gândit să ducă o muncă intensă. Ar fi un impact destul de mare, dar dacă ai un raport care spune că nu s-a întâmplat nimic bun și nu se poate desfășura acel program, o să aplicăm legea și o să ridicăm activitatea”, a mai precizat Florinel Bîrcă, director general ANZ.
Emisiunea ”Agricultura la Raport” poate fi urmărită în direct la AGRO TV, de luni până joi, începând cu orele 20:00.