20 aprilie 2021 - 17:40

Sute de sanctiuni aplicate de DSV in magazine, baruri si cafenele

Controalele care au avut ca scop prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare, precum și prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 s-au finalizat cu aproape 200 de sancțiuni pentru proprietarii de magazine alimentare, baruri și cafenele. Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare (DSV) au descins în unitățile de alimentație publică și piețele agroalimentare din județul Buzău pe toată perioada estivală, respectiv în perioada mai-septembrie.

”În perioada 20.05.2020-13.09.2020 au fost efectuate un număr de 510 controale din care 494 în unitățile de alimentație publică și 16 în piețele agroalimentare din județul Buzău. Din cele 494 controale în unități de alimentație publică un număr de 175 controale au fost realizate în unități cu activitate în domeniul produselor de origine non-animală (baruri, cafenele) iar un număr de 319 controale au fost efectuate în unități cu activitate în domeniul alimentelor de origine animală (restaurante, bufeturi, catering, pensiuni etc)”, a spus dr. Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău.

Tematicile urmărite în desfășurarea controalelor au fost verificarea:

– stării de întreținere a tuturor spațiilor, facilităților, echipamentelor, inclusiv a sistemelor de ventilație și ustensilelor ce se utilizează pentru recepția depozitarea, prepararea, gătirea și livrarea alimentelor

– asigurării de dispozitive și substanțe biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor personalului lucrător, a spațiilor, facilităților, echipamentelor și ustensilelor utilizate

– circuitelor funcționale ale unității

– igienizării, respectiv dezinfecția cu produse biocide avizate/autorizate, a spațiilor, facilităților, echipamentelor și ustensilelor utilizate pentru recepția, depozitarea, prepararea și servirea alimentelor, curățarea zonelor unde sunt servite alimentele către consumatorul final, a grupurilor sanitare utilizate de personalul lucrător din cadrul unităților de alimentație publică și a celor utilizate de clienți

– alimentelor, materiilor prime și ingredientelor existente în unitate, pentru a se asigura că nu există produse cu modificări organoleptice, cu data durabilității minimale/data limita de consum depășite sau pentru care nu se poate realiza trasabilitatea

– fișelor de aptitudini/carnetelor de sănătate pentru personalul lucrător și interzicerea manipulării alimentelor de către persoane ce nu dețin aceste documente vizate de o unitate medicală specializată

– aprovizionării cu produse alimentare numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și punerea în aplicare de proceduri prin care se poate demonstra trasabilitatea

– respectării cerințelor de igienă pentru locurile/ghișeele unde se face livrarea la pachet a produselor alimentare, astfel încât circuitul funcțional de producție să nu fie afectat și să facă posibilă aplicarea măsurilor de protecție sanitară, impuse de legislația specifică în vigoare pe durata stării de alertă

 La finalul controalelor, au curs și sancțiunile. În total, 181 dintre care 149 avertismente și 32 amenzi contravenționale, în valoare de 55.400 lei, informează DSV Buzău.

”Neconformitățile descoperite în timpul controalelor au fost neasigurarea condițiilor structurale (pereți/pavimente/plafoane), depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, manipularea produselor alimentare cu încălcarea regulilor de igienă, lipsa fișelor de aptitudini pentru personalul lucrător(controlul medical periodic), precum și neefectuarea acțiunilor deratizare, dezinfecție și dezinsecție”, se arată în comunicatul emis de DSV Buzău.

Pe de altă parte, inspectorii DSV susțin că, în perioada estivală, în județul Buzău, nu au fost înregistrate episoade de toxiinfecții alimentare.

Autor: Marilena Dinu