Samsarii ”sub acoperire” din legumicultură – Acuzații GRAVE

Acuzații grave în sectorul comercializării legumelor din România. Samsarii ”deghizați” în cooperative sau SRL-uri iau legume en-gros din țări străine, pe care mai apoi le vând către supermarketuri ca produse care îndeplinesc cerințele impuse de certificarea Global G.A.P. Totul se întâmplă sub ochii autorităților care nu iau nicio măsură pentru a împiedica acest fenomen.

Acuzația îi aparține secretarului general al Blocului Național Sindical (BNS), Horațiu Raicu. Acesta a vorbit despre această practică în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, acuzând Ministerul Agriculturii și celelalte autorități competente că nu se implică în protejarea producătorilor cinstiți.

”Marea majoritate a retailerilor impun certificarea Global G.A.P, care trebuie să asigure calitate și trasabilitate. Totodată, o s-o spun clar și răspicat, din păcate cei care fac businessuri cu marii retaileri au devenit ei înșiși samsari. Adică certifică Global G.A.P o parte din producători, după care cumpără marfă din piața en-gros și o dau în retail. Asta este o realitate, se întâmplă. 

Cooperativele se înființează pe lege, dar nimeni nu le controlează. Avem cooperative în care sunt fini, afini și toate nebuniile și absolut nimeni nu le controlează. Și atunci, ei au monopolizat acest gen de business. Fermierii de bună credință oricum nu au capacitatea financiară sau îi costă mult prea mult să se certifice Global G.A.P. (…) Este nevoie ca acea directivă privind practicile comerciale neloiale să se transpună, dar totodată, statul trebuie să verifice. În multe dintre magazinele de retail o să găsim, dacă ne uităm pe etichete, aceeași furnizori. E greu de crezut că un SRL livrează în toate lanțurile de retail; nu are de unde să aibă producători.

Acești samsari s-au îmbrăcat fie în cooperative, fie în societăți comerciale. Acest intermediar, având certificarea Global G.A.P, el scrie pe certificat că a luat legume de la Pleșoiu, dar de fapt tomatele sunt din cu totul altă parte și nimeni nu verifică acest lucru. (…) Degeaba creăm noi cooperative. Avem vreo 1.500 de cooperative anul acesta, dar dacă ne uităm la ANAF, vedem că multe dintre ele nu sunt lucrative; iar cele car sunt lucrative, care au rulaje de milioane de euro, nu le verifică nimeni?”, a spus Horațiu Raicu în direct la AGRO TV.

Acuzația este cu atât mai relevantă cu cât, săptămâna trecută, legumicultorul Mihai Chesnoiu a demonstrat cum în doar câteva ore, printr-un schimb de mesaje pe internet, ar fi putut reuși să aducă pe piața românească legume din Albania, etichetate ca produse românești.

Mai mult, într-o declarație recentă, premierul Florin Cîțu a subliniat că undeva între producătorii de alimente și consumatori apare un monopol care crește prețurile. ”Cum se face că producătorii se plâng că prețurile produselor sunt prea mici, iar consumatorii în partea cealaltă se plâng că prețurile sunt prea mari? Undeva, între cei doi, se întâmplă ceva, undeva apare un monopol și trebuie să distrugem acel monopol”, a declarat premierul Cîțu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole