8 decembrie 2021 - 14:46

Șampanie cu scandal la nivel internațional

„Doar Franța produce adevărata șampanie”, a afirmat ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandi, arătând că „champagne” este un nume care poate fi folosit doar pentru vinurile spumante din regiunea omonimă din Franţa, chiar dacă, în decursul timpului, alte ţări au încercat să susţină că denumirea este a lor, transmite Reuters.

Ministrul francez a reacţionat după ce, vineri, Rusia a adoptat o lege prin care producătorii străini de şampanie sunt obligați să îşi eticheteze produsul drept „vin spumant”. Conform legii promulgate de Vladimir Putin, numai vinul efervescent produs în Rusia poate fi etichetat drept șampanie („champagne”), în timp ce producătorii străini vor trebui să modifice denumirea băuturii lor. Ceea ce, să recunoaștem, cel puțin în privința Franței, este de-a dreptul bizar!

„Vă puteţi imagina reacţia autorităţilor franceze”, a declarat Denormandie, la postul de radio Sud. Acesta a adăugat: „Cuvântul «șampanie» vine din frumoasa regiune franceză unde este produsă şampania”.

Organizaţia profesională „Comite Champagne” a dat publicităţii un comunicat în care cere diplomaţilor francezi şi europeni să se implice în modificarea legii din Rusia, susținând că denumirea „champagne” are protecţie legală în 120 de ţări. Mai mult, cei doi copreşedinţi ai „Comite Champagne”, Maxime Toubart şi Jean-Marie Barillere, au făcut un apel către toţi membrii organizaţiei să oprească, pentru moment, toate livrările spre Rusia.

„«Comite Champagne» deplânge faptul că această lege nu asigură consumatorilor ruşi informaţii clare şi transparente cu privire la originea şi caracteristicile vinului”, se arată în comunicatul organizaţiei profesionale, care adaugă că legea subminează două decenii de discuţii între Rusia şi Uniunea Europeană.
Rusia importă în prezent aproximativ 50 de milioane de litri de vin spumant în fiecare an, aproximativ 13% din această cantitate fiind şampanie franţuzească. Există deja disponibile mai multe mărci de „champagne” rusească, produse în regiunile din sudul Rusiei, precum Krasnodar şi Rostov, şi care se comercializează chiar şi cu 270 de ruble (aproximativ trei euro) litrul.
Termenul „champagne” – șampanie este protejat de statul francez, iar Uniunea Europeană şi multe alte ţări rezervă acest termen numai pentru vinul produs în regiunea cu acelaşi nume din nord-estul Franţei.