8 decembrie 2021 - 14:38

Cum puteți salva legumele afectate de grindină – sfaturile specialiștilor

Vremea capricioasă din ultima perioadă, în special grindina, dă mari bătăi de cap și legumicultorilor, care își văd solariile sau serele distruse și recoltele puse la pământ. Există însă câteva operațiuni care mai pot salva în parte legumele afectate de grindină, dar în special dacă plantele nu au fost distruse în totalitate și dacă nu s-a format pe sol un strat de gheață care să țină mai mult timp.

Una dintre primele acțiuni care sunt obligatorii după grindină este îndepărtarea materialului vegetal deteriorat, care este compromis. Este necesar să faceți acest lucru pentru că ţesutul vegetal deteriorat rămas în solarii sau pe câmp poate fi ușor atacat de bolile fungice sau bacteriene, iar asta vă poate compromite și restul plantelor. Alegeți plantele sau părțile cele mai afectate, îndepărtați-le și folosiți-le pentru obținerea de compost. În acest fel, măcar recuperați o parte din pierderi.

De asemenea, este nevoie de aplicarea unui tratament împotriva manei și a altor boli produse de ciupercile parazite. Pentru a avea cu adevărat efect, un astfel de tratament trebuie făcut în cel mult o zi de la căderea grindinei.

O a treia operaţiune înseamnă tăierea părților din plante distruse în funcţie de gradul de afectare al organelor vegetative și generative. În acest fel, sunt eliminate părțile puternic rănite sau distruse și care nu vor mai fi de folos. La plantele din câmp sau la cultura de spalier tăierile organelor distruse diferenţiat se execută numai atunci când sunt uscate fizic, pentru a evita provocarea de răniri suplimentare.

Operațiunile de tăiere trebuie făcute cu o lamă ascuţită. Pentru a evita răspândirea bacteriilor dăunătoare, între două tăieri specialiștii recomandă scufundarea lamei într-o soluţie de alcool de 96% sau în soluţie cu înălbitor de rufe, în concentrație 10% (adică o parte de înălbitor și nouă părţi apă).

La fel de importantă este și hrănirea plantelor afectate de grindină – adică fertilizarea cu îngrășăminte complexe, care au în doze echilibrate azot, fosfor și potasiu. Aplicați prin picurare la rădăcină sau folosiți îngrășămintele foliare. De asemenea, este recomandată și tratarea frunzelor cu produse antistres, care conțin aminoacizi ce stimulează regenerarea rapidă a organelor lezate. Pentru tratarea rănilor produse pe frunze sau pe corpul plantei este recomandată folosirea unor produse care conțin cupru.

De ajutor pentru repararea pagubelor produse de grindină în cazul legumelor este și îndepărtarea buruienilor, prin prașilă sau erbicidare, lăsând astfel mai multe substanțe nutritive plantelor care ne interesează.