8 decembrie 2021 - 13:54

Cum se pot salva plantațiile afectate de utilizarea erbicidelor

Plantațiile viticole sau pomicole pot fi afectate de utilizarea erbicidelor și a altor produse de uz fitosanitar la culturile agricole din câmpurile amplasate în vecinătatea lor. Fenomenul se numește fitotoxicitate. Erbicidele, prin intermediul curenților de aer, se pot deplasa de la locul de aplicare în zonele din apropiere, provocând daune pomilor și altor plante.

Cum ne dăm seama dacă o plantă e afectată

Simptomele daunelor produse de utilizarea erbicidelor variază în funcție de tipul și concentrația erbicidului, de plantă, de stadiul de creștere și de factorii de mediu, conform agrobiznes.md.

Cele mai frecvente simptome sunt deformarea frunzelor (ondularea, răsucirea, încrețirea, alungirea frunzelor); creșterea răsucită, curbată a tulpinii și a ramurilor, decolorarea frunzelor în galben, alb, roșiatic; defolierea (căderea frunzelor); uscarea ramurilor sau moartea întregului pom; pătarea sau înroșirea completă și moartea frunzelor.

Cum salvăm plantele afectate

Pentru a îmbunătăți starea culturilor afectate de utilizarea erbicidelor, specialiștii susțin că este necesară aplicarea îngrășămintelor și a fertilizanților foliari imediat după ce au fost observate primele  simptome. În primul rând, trebuie aplicate produse ce conțin citochinice și auxine, substanțe care reduc stresul. Tratamentul poate fi repetat peste perioada de timp indicată pe ambalajul produsului pentru o mai bună eficiență.

Ulterior, este deosebit de important de respectat norma de consum a fiecărui produs ce va fi utilizat și tehnologia de aplicare a acestuia pentru a evita stresul suplimentar.

Deși pomii se pot uneori usca relativ repede prin aplicarea întâmplătoare a erbicidelor, unele dintre cele mai grave daune se formează la repetarea greșelilor pe parcursul mai multor sezoane de creștere.