30 iulie 2021 - 08:17

Salamul italian in criza. Pretul carnii de porc a sarit cu 40% in sase luni

Sectorul italian de salamuri se confruntă cu o criză, deoarece materiile prime au devenit costisitoare și multe companii se confruntă cu riscul de colaps. Potrivit lui Nicola Levoni, președintele Assica, asociația industrială din carne și salamuri din Italia, sectorul se confruntă de prea mult timp cu „o serie de probleme fără precedent care epuizează companiile din sector”. Lipsa materiilor prime, a obstacolelor comerciale și a prețurilor mai mari amenință viitorul pentru multe firme din acest sector. “Dacă condițiile de piață nu se îmbunătățesc semnificativ în următoarele luni, permițând un nivel adecvat de preț final al produsului, încă din luna martie, cel puțin 30% din companiile noastre se vor afla într-o situație de dificultate economică și financiară”, a spus dl. Levoni, citat de ziarul italian La Stampa.
 
În Italia, prețul cărnii de porc a sărit cu 40% în ultimele 6 luni din cauza cererii crescute din China și a scăderii cifrelor de producție din UE. Nicola Levoni a cerut guvernului să adopte un set de măsuri menite să sprijine producătorii. În răspuns, ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova, a declarat că autoritățile sunt gata să investească 1,5 milioane de euro într-o „campanie puternică de comunicare” și că urmează să fie stabilit un plan de intervenție pentru promovarea și protejarea produselor italiene în anii următori, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe.
Începând cu luna martie, China și-a mărit importurile de carne de porc generând o spirală ascendentă a prețurilor în piețe precum Franța, Spania, Germania, Danemarca, Italia și Olanda.