SĂLAJ: APROAPE 1000 DE OIERI S-AU ÎNSCRIS ÎN PROGRAMUL GUVERNAMENTAL DE SUSȚINERE A VÂNZĂRII LÂNII

Aproximativ 1.000 de proprietari de ovine din judeţul Sălaj s-au înscris în programul guvernamental de susţinere a crescătorilor de oi pentru comercializarea lânii, potrivit datelor centralizate de Direcţia pentru Agricultură.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură Sălaj, Valentin Duca, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, că subvenţia de un leu pentru fiecare kilogram de lână vândut va fi acordată, pentru acest an, în 2018, numai fermierilor care solicită acest lucru şi care s-au închis în program.

“Pot primi ajutorul de minimis, de un leu pe kilogram, doar crescătorii de oi care s-au înscris în acest program. Pe de altă parte, poţi să te înscrii în program, dar să nu ceri subvenţia. În evidenţele APIA avem în Sălaj un număr de 1.089 crescători de oi, din care 977 s-au înscris în acest program, până la termenul limită, respectiv 31 august”, a afirmat Valentin Duca,pentru AGERPRES.

Acesta a precizat că subvenţia de un leu pentru un kilogram de lână acoperă, în principal, costurile cu tunsul oilor, ţinând cont de faptul că o oaie poate produce circa trei kilograme de lână, iar tunsul unui singur animal costă trei lei.

Totodată, Valentin Duca a adăugat că în judeţ sunt, în total, peste 2.200 de crescători de oi, însă mulţi au efective reduse, de până la 50 de capete. Numărul total de oi din Sălaj este de circa 300.000 de exemplare.

Directorul Direcţiei Agricole Sălaj a mai precizat că în judeţ au fost identificaţi şase potenţiali investitori care ar dori să realizeze centre de preluare a lânii, în cadrul unui alt program guvernamental, prin care statul va sprijini cu 40% astfel de investiţii.

“Deocamdată se centralizează situaţia la nivel naţional şi, în funcţie de nevoi, se va finanţa realizarea unor centre de preluare a lânii în fiecare judeţ în parte”, a subliniat Valentin Duca

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult