”Să fii agricultor în ziua de astăzi înseamnă să faci echilibristică”

Provocările pentru agricultorii din ziua de azi sunt din ce în ce mai multe și mai mari. Odată cu schimbările climatice, avansează și tehnologia, însă forța de muncă de care au nevoie fermierii este din ce în ce mai greu de găsit. Din acest motiv, mulți proprietari de exploatații se văd nevoiți să lucreze cot la cot cu angajații, pentru a-și ține afacerile pe linia de plutire.

În emisiunea ”Duminica prin țară” realizată în comuna Damienești, județul Bacău, reporterul AGRO TV Marius Milea a stat de vorbă cu un fermier din zonă care lucrează câteva sute de hectare de teren agricol, pentru a afla cele mai mari provocări cu care se confruntă. Iată ce ne-a spus agricultorul Daniel Ciobanu.

”Să fii agricultor în ziua de astăzi înseamnă să faci echilibristică, pentru că schimbările climatice își pun amprenta pe activitatea noastră anuală. Producțiile de anul acesta au fost bune, s-au încadrat în normal, prețurile datorită conjuncturii mondiale au crescut, dar nu știm ce o să ne rezerve anul viitor. (…) Au crescut prețurile cerealelor, ni s-au arătat prețuri bune la contracte, sperăm să se mențină, pentru că altfel ce luăm pe mere dăm pe pere. Un mic plus la prețul de vânzare va fi anihilat de prețurile foarte mari la inputuri.

Eu lucrez pe tractor alături de angajați și mulți proprietari de exploatații s-au urcat pe tractoare, pentru că perioadele s-au comprimat foarte mult. Dacă în 1990, o campanie de primăvară dura o lună de zile, acum ai o săptămână la dispoziție. Forța de muncă calificată pentru aceste utilaje să găsește din ce în ce mai greu”, a subliniat fermierul băcăuan.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să urmăriți ediția completă a emisiunii ”Duminica prin țară” pe canalul de youtube AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole