Prețurile legumelor au fluctuat destul de puternic pe parcursul acestei veri, iar în unele cazuri au fost mai mari decât cele cu care erau obișnuiți românii în această perioadă. Atât roșiile, cât și castraveții sau varza, s-au vândut la prețuri ridicate, însă legumicultorii susțin că acestea sunt, de fapt, prețurile normale la care ar trebui vândută marfa.
Într-un material video publicat de jurnalistul AGRO TV, Ovidiu Ghinea, legumicultorul Mihai Chesnoiu explică evoluția prețurilor legumelor din această vară.
”Prețuri atipice în piața legumelor, oscilații nemaiîntâlnite până la această dată, din cauza problemei de constanță a producției, din cauza dezechilibrelor de producție cauzate de prețurile mici din anii anteriori, de anumite supraproducții și de lipsa de protecție a pieței interne. Astfel, dacă urmărim evoluția roșiei, care odată cu încetarea importurilor din cauza nu a intervenției statului, ci din cauza opririi producției în afara spațiului european, imediat prețul tomatei a urcat la un preț oarecum normal, pe care ar trebui să-l primim an de an.
Dacă urmărim piața castravetelui, castravetele a produs venituri constante în perioada extratimpurie, în perioada de încălzire; anul acesta nu a mai fost așa, foarte mulți producători au preferat să-l cultive în perioada extratimpurie și nu au avut un preț corect, însă a fost o lipsă de producție în timpul verii și au fost prețuri record, nemaiîntâlnite. Varza trece prin aceeași situație, lipsă totală a produsului în piață”, a precizat Mihai Chesnoiu.