Simplificarea regulilor PAC a fost aprobată miercuri, 24 aprilie, în plenul Parlamentul European, la Strasbourg.
Printre noile măsuri aprobate se află modificări la șase din cele nouă standarde de bune condiții agricole și de mediu (GAEC) – de care depind plățile PAC – oferind statelor membre mai multă flexibilitate.
Cea mai evidentă schimbare se referă la GAEC 8, care prevede ca 4% din terenurile arabile să fie lăsate pârloagă. Astfel, această precedere nu va mai fi o cerință obligatorie pentru accesarea sprijinului PAC, devenind o schemă voluntară bazată pe stimulente.
„Astăzi Parlamentul European a ascultat vocea fermierilor”, a scris europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook. „Acest vot vine în urma protestelor fermierilor care și-au strigat neputința în stradă! În ultimii ani, fermierii s-au confruntat cu numeroase provocări și presiuni. Punerea în aplicare a noilor norme PAC în 2023 a generat rigiditate și o creștere a sarcinii birocratice pentru fermieri. Acest lucru de astăzi se schimbă”, a adăugat Daniel Buda.
Potrivit acestuia, în urma noilor modificări aduse la regulile PAC, statele membre vor avea posibilitatea de a modifica Planul național strategic de două ori pe an, în funcție de nevoile agricultorilor.
Nu în ultimul rând, Comisia propune scutirea fermelor cu o suprafață mai mică de 10 hectare de la controalele și sancțiunile legate de respectarea cerințelor de condiționalitate