14 August 2022 - 09:18

S-au înmulțit atacurile sălbăticiunilor în gospodăriile românilor. Se cere sprijinul lui Tánczos Barna pentru vânarea acestora

Pe lângă urși, și alte sălbăticiuni au început să pună în pericol gospodăriile românilor.

Astfel, în ultima vreme s-au înregistrat din ce în ce mai multe atacuri ale șacalilor asupra gospodăriilor din Delta Dunării. iar primarii tulceni îi cer ministrului Mediului, Tánczos Barna, să permită vânarea acestei specii, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Județean Tulcea.

atacuri
Șacalii fac ravagii în gospodăriile din Delta Dunării

„O parte din comunitățile locale din județul Tulcea, în special cele din Delta Dunării, se confruntă cu o situație îngrijorătoare creată de înmulțirea atacurilor șacalilor asupra gospodăriilor. Astfel, Consiliul Județean Tulcea a luat act de sesizările transmise de reprezentanții comunităților locale și a înaintat către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor apelul transmis de o parte din primarii din județul Tulcea, cu precădere din Delta Dunării, pentru întreprinderea măsurilor legale, care să permită vânarea acestei specii invazive care produce daune majore și chiar poate amenința viața locuitorilor”, se arată în comunicat.

În apelul adresat ministrului Barna Tánczos, primarii propun o serie de măsuri:

– atribuirea de urgență a activității de extracție unor asociații/organizații/asocieri ale vânătorilor care să dovedească experiență/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii;

– elaborarea, în regim de urgență, a unui studiu de evaluare a populației de șacali și a evoluției acesteia;

– elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a șacalilor, având în vedere că vânătoarea de șacal nu se poate realiza după aceleași metode ca la orice altă specie;

– aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore și pot amenința viața locuitorilor din Delta Dunării.

„Înmulțirea necontrolată a șacalilor și atacurile acestora asupra gospodăriilor reprezintă un pericol pentru siguranța comunităților locale, cu impact direct asupra activităților economice, în special în turism. În acest sens, am înaintat apelul reprezentanților comunităților locale afectate către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru identificarea unor măsuri de sprijin și pentru desfășurarea tuturor activităților din zonă în condiții de normalitate și de siguranță. Procesul este unul sensibil deoarece ne aflăm într-o Rezervație a Biosferei, iar vânătoarea este interzisă în totalitate”, a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole