S-au băgat porci…pe online!

porci

Dacă vreți să puneți pe masa de Crăciun porci crescuți în bătătură, ar fi bine să căutați on-line!

Te grăbești să termini cumpărăturile pentru masa de Crăciun?! Ei bine, află că autoritățile ne transmit să avem grijă la carnea de porc.

„Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise la comercializare!”, precizează Autoritatea Națională Sanitar Veterinară, într-un set de recomandări dedicate consumatorilor.

Inventivi, țăranii gospodari s-au reorientat și îşi vând acum animalele online.

Porcii crescuți în gospodării nu mai pot fi vânduți, așa cum se întâmpla în anii trecuți, din cauza sutelor de focare de pestă porcină. Speriați că vor fi sancționați, țăranii care își vindeau până acum porcii nu mai pun anunțuri la poartă, dar au trecut în mediul online.

Dacă sunteți interesați de asta, trebuie să știți că prețul cerut este de 10 lei kilogramul în viu și 12-15 lei sacrificat. Asta înseamnă practic jumătate față de cât costă carnea de porc în microferme sau în magazin.

Atenție la ce cumpărați! Nu vreți să vă petreceți Crăciunul în spital, nu?! Verificați înainte de a cumpăra carne de porc dacă are examenul trichineloscopic făcut! Indiferent de unde alegeți să achiziționați „vedeta” alimentară de Crăciun!

ATENȚIE! Orice carne vândută trebuie să aibă aviz de la veterinar, care să ateste că poate fi consumată. Regula este valabilă și pentru produsele care nu sunt comercializate.

„Este interzisă comercializarea cărnii provenite de la sacrificarea porcului în familie”, precizează Dr. Ștefan Vasile, director Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi, potrivit protv.ro.

Ștampila aplicată pe carcasele de porc atestă tocmai că sunt bune pentru consum.

Nu uitați că pesta porcină africană face ravagii în țară de patru ani și vânzarea de carne care provine din zonele de restricție este strict interzisă. În prezent peste 500 de localități sunt semnalate cu focare de pestă și trebuie să vă informați înainte să achiziționați carne de porc, de unde provine aceasta.

Mai trebuie să știți că cei care vând porci bolnavi sau carne infestată riscă amenzi între 20 și 40.000 de lei.

Conform noii legi a porcului, care a fost în Senat, dar decizia finală va fi luată în Camera Deputaților, sătenii au voie să aibă până la 15 porci în gospodărie, dar trebuie să anunțe veterinarul despre aceștia. De asemnea oamenii pot să vândă animalele numai pe o rază de 25 de kilometri. Tot legea porcului impune condiții foarte stricte de creștere, porcii trebuind să fie ținuți separat de alte animale și în niciun caz să nu fie hrăniți cu resturi, întrucât acestea pot fi purtătoare de viruși.

Picture of Ramona Pandele
Ramona Pandele

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.