28 octombrie 2021 - 20:57

Alexandru Baciu: ”S-au aruncat fonduri europene pe proiecte fără utilitate”

Banii europeni reprezintă un punct de mare interes pentru fermierii din România, care de multe ori caută să-și dezvolte afacerile prin accesarea măsurilor disponibile. De altfel, AGRO TV vine în sprijinul celor care vor să acceseze fonduri europene, prin emisiunea ”Agricultura la Raport”, acolo unde în fiecare seară de marți, Ovidiu Ghinea aduce în fața publicului nostru consultanți care oferă sfaturi gratuite pentru toți cei interesați.

Deși aceste fonduri europene ar trebui să ajute la dezvoltarea sectorului agricol românesc, nu întotdeauna aceste sume sunt investite în proiecte durabile, care să aibă o utilitate reală în economia românească. Despre acest subiect a vorbit fermierul Alexandru Baciu în cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”.

”S-au aruncat bani pe proiectele pe fonduri europene în anii trecuți, s-au aruncat fonduri europene pe proiecte care de multe ori nu-și au utilitate. Nu contează că sunt bani europeni sau de la buget, sunt banii noștri până la urmă. România este contributoare la bugetul UE, iar banii aceia care se întorc sunt tot ai noștri, chiar dacă nu toți”, a precizat vicepreședintele LAPAR pentru AGRO TV.

Fermierul este neîncrezător și în viitoarele alocări financiare, deoarece, spune el, greșelile se vor repeta, iar birocrația excesivă îi va sufoca pe unii fermieri care chiar ar putea să facă proiecte utile.

”Dacă s-au făcut greșeli în trecut, se vor face și pe noua proiecție bugetară. Sunt măsuri vechi cu bani noi. Dacă spunem măsuri vechi, trebuie să ne gândim în ce condiții au fost accesați banii respectivi, cu o birocrație excesivă. De exemplu, un fermier care își lua un tractor sau o combină, îi trebuia negație la negație. Se merge pe același tipic”, a explicat Alexandru Baciu.

În opinia fermierului din Călărași, atâta vreme cât funcționarii din instituțiile abilitate nu sunt responsabili în niciun fel dacă aceste fonduri europene nu sunt accesate, situația va rămâne la fel ca până acum.

”Am participat la discuții la Ministerul Agriculturii, cu Autoritatea de Management, și am ridicat următoarea problemă: vor fi doi ani de zile pentru accesare, cu cheltuirea banilor până în 2025. Dacă nu vom cheltui acești bani până în 2025, îi vom pierde, și nu din cauza fermierilor, ci din cauza faptului că eligibilitatea nu va fi relaxată. Dacă funcționarul nu are nicio responsabilitate când banii nu sunt absorbiți, el ca să aibă siguranța scaunului, cere nu știu câte hârtii, pe care fermierul nu are timp să le obțină”, a mai spus Alexandru Baciu.