Gata! S-a terminat cu îngrășămintele autohtone! Decizie de ULTIMĂ ORĂ!

S-a terminat cu îngrășămintele autohtone! Azomureș pune lacătul!

Astăzi producția de îngrășăminte pentru agricultură de la Azomureș se oprește! Compania anunță că va relua producția „dacă și când condițiile pieței o permit”

Instalațiile și echipamentele de producție a îngrășămintelor au început să fie oprite pe platforma Azomureș. Într-un comunicat de presă remis de companie se detaliază decizia luată astăzi.

Din 6 decembrie, când Azomureș a făcut anunțul inițial de pregătire pentru oprirea producției, prețul gazelor naturale în România a continuat să crească semnificativ. Spre comparație, pe 6 decembrie, prețul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, prețul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh.

De remarcat, la nivel european prețul gazului a continuat să crească, dar în România creșterea a fost și mai pronunțată, iar decalajul pentru utilizatorii industriali din România se adâncește. Dacă în prima jumătate a anului 2021, cotația la Bursa Română de Mărfuri  (BRM) însemna o reducere de 3 euro față de prețul de referință European (TTF), în ultima lună în România prețul final a fost cu 9 euro peste prețul de referință TTF.

Între timp, prețul certificatelor de carbon a crescut la un nivel de peste 80 de euro/tonă CO2, după ce a început anul în jurul a 30 de euro.

În această situație, Azomureșul nu poate produce îngrășăminte la prețuri accesibile distribuitorilor și fermierilor.

„Combinarea acestor efecte pe piața românească înseamnă că prețul îngrășămintelor românești ar fi printre cele mai ridicate din Europa dacă costurile locale ale materiei prime principale, gazele naturale, ar fi transferate complet asupra produsului final. Este imposibil ca fermierii români să accepte astfel de prețuri și, prin urmare, este imposibil ca Azomureș să opereze cu astfel de costuri”, a declarat Harri Kiiski, CEO Azomureș, potrivit comunicatului emis astăzi către presă.

„Din punct de vedere tehnic, instalațiile de producție de pe platforma Azomureș se vor opri complet în următoarele zile, până luni 20 decembrie. Planul tehnic de protecție a instalațiilor și echipamentelor pentru perioada rece (winterization) este activat, angajații vor veni la serviciu și sunt pregătiți în orice moment să reia producția dacă și când condițiile pieței o permit. Această oprire nu reprezintă o revizie, singurele noastre activități vor fi mentenanța locală și pregătirea instalațiilor pentru iarnă, dar vom încerca să gestionăm cât mai bine platforma până când situația de pe piața din România se va îmbunătăți”, a completat Harri Kiiski.

Din păcate, adaugă comunicatul emis de Azomureș, fermierii și clienții industriali vor avea de suferit în perioada următoare. Apreciem intenția Guvernului de a acorda subvenții direct fermierilor pentru achiziția de îngrășăminte pentru a acoperi costurile foarte mari la
îngrășăminte.

Fermierii nu ar trebui să sacrifice aplicarea de îngrășăminte, deoarece o producție foarte bună, realizată cu o fertilizare adecvată, este o investiție corectă în contextul prețurilor ridicate ale cerealelor. Din păcate, această subvenție va sprijini în cele din urmă importurile din alte țări, deoarece producția în România va înceta.

În prezent, există restricții la export din țări precum Rusia, Turcia, Egipt și China. În context regional, unii producători din țările vecine (de exemplu, Ungaria) au informat clienții despre concentrarea vânzărilor de produse pentru consumul intern, limitându-și astfel exporturile.

În ceea ce privește alte forme de sprijin din partea Guvernului pentru a trece peste actuala criză energetică europeană, este important să oferim informații despre o eroare apărută în spațiul public: Azomureș nu a beneficiat de o schemă de ajutor financiar vizată pentru anul 2021. Plata ajutorului pentru anul 2020, în baza Ordonanței 81/2019, a fost realizată
abia la sfârșitul anului 2021. Acest ajutor a susținut costurile certificatelor de emisii (energie electrică) și s-a aplicat la peste 30 de companii mari consumatoare de energie din România.

Azomureș Târgu Mureș va continua dialogul cu toți actorii implicați în gestionarea crizei energetice care afectează furnizarea de îngrășăminte fermierilor români. Campania agricolă de primăvară (martie – aprilie 2022) poate fi grav afectată de lipsa aprovizionării cu îngrășăminte, consecințele urmând să fie mai vizibile în vara anului 2022.

Îngrășămintele fac parte din conceptul de securitate alimentară europeană, recunoscut de Comisia Europeană, se arată în comunicatul de presă emis astăzi de Azomureș.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole