S-a terminat cu alimentele ieftine! Avertizarea celui mai mare jucător de pe piața cărnii de pui

Era alimentelor ieftine din Marea Britanie a luat sfârșit, iar inflația prețurilor ar putea atinge cote alarmante foarte curând, avertizează unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața cărnii. Supranumit ”regele puilor” datorită poziționării sale drept cel mai mare producător de carne de pui din Marea Britanie, Ranjit Singh Boparan previzionează un peisaj sumbru în privința prețurilor la alimente, transmite Reuters.

În contextul în care ”insula” se confruntă cu două mari crize paralele, una provocată de pandemie și cealaltă de Brexit, a cincea mare economie din lume se zbate din răsputeri să nu intre în colaps. Valul de creșteri ale costurilor din lanțul de aprovizionare este generat de mai mulți factori: lipsa acută de șoferi de camioane și muncitori, precum și creșterile prețurilor la carburanți, energie și alte materiale.

”Zilele în care puteai hrăni o familie de patru persoane cu un pui de 3 lire sterline se apropie de sfârşit. (…) Ne uităm la o lume diferită de acum înainte, unde cumpărătorul plătește mai mult”, afirmă proprietarul 2 Sisters Group, cel mai mare producător britanic de pui.

Afaceristul se declară sceptic în privința capabilității guvernului din Regatul Unit de a rezolva problemele și de a controla inflația. Acesta a mai precizat că, din cauza restrângerii ofertei forței de muncă, va fi nevoit să investească în automatizare.

În schimb, prim-ministrul Boris Johnson a afirmat în repetate rânduri că economia Marii Britanii trebuie să-și reducă dependența de forţa de muncă ieftină importată şi că este un factor pozitiv că salariile vor trebui să crească.

În ceea ce privește situația din România, se pare că nici aici nu stau mai bine lucrurile. Toate alimentele de bază s-au scumpit în ultimul an, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică. Costurile energiei și ale gazelor naturale se resimt direct și în prețurile produselor alimentare, iar în perioada următoare vom asista la scumpiri în cascadă, avertizează analiștii economici.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole